Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson synade succéer i Dalarna

Annons

- Folk ringer och frågar varför vi flaggar. En del tror mig inte och kastar på luren, sa kommunens hårt prövade växeltelefonist Rune Hanses i går.

Och visst, besöket var unikt. Perssons föregångare, Tage Erlander och Olof Palme besökte visserligen kommunen ibland, och Ingvar Carlsson har firat midsommar i Laknäs, men något fofficiellt statsministerbesök har nog aldrigt tidigare inträffat.

Men i går rullade statsministerns följe över kommungränsen i Gräv. På agendan stod besök hos två riktiga dalajättar:

Clas Ohlson och Leksands IF hockey.

- Dalarna är förknippat med basindustri som SSAB och Fundia, men det finns ett annat Dalarna, sa Göran Persson och syftade på "ytterligare en svensk succé" - Clas Ohlson AB.

- Företag som Clas Ohlson är förklaringen till att vi har fallande arbetslöshetstal i landet. Det är företag som Clas Ohlson som kommer att skapa arbetstillfällen i framtiden, fortsatte han och berättade att en huvudorsak till att Köpenhamnarna besöker Perssons hemstad Malmö är.., just det, Clas Ohlson.

Hur kom det sig att du ville besöka just Clas Ohlson AB?

- Jag har växt upp med Clas Ohlson, har haft katalogen så länge jag kan minnas och så är jag allmänt intresserad av detaljhandel.

Och LIF hockey?

- Jag har en statssekreterare som är plågsamt intresserad av LIF, det har nog gjort sitt till...

Vad har du lärt dig under ditt besök i Leksand?

- Att LIF gjort en imponerande comeback där såväl supportrar som sponsorer varit med och backat upp sitt lag på ett fantastiskt sätt. LIF har faktiskt visat prov på en lyckad folkrörelsemodell.

En av de viktigaste valfrågorna enligt Leksandsborna rör bättre kommunikationer, bland annat mellan Dalarna och Stockholm/Mälardalen. Är det något att hoppas på?

- Partierna kommer att tävla om investeringar på vägar och järnvägar i valrörelsen. Jag tror att vi kommer att bygga nya vägar oavsett regering, frågan är bara hur mycket av våra samlade resurser som ska läggas på vägarna.

Och när byggs Dala Kanal?

- Ja, jag kommer inte att inviga den, inte heller ta första spadtaget.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons