Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson om bondelivet och klimathotet

/
  • Välkommen. Bönderna har tagit emot förre statsministern mm Göran persson med öppna armar i sina led. Inte underligt därför att hans första större framträdande skedde på Milkos stämma i Falun.
  • Kött. Det blir inte mjölk- utan köttproduktions hos nye LRF-medlemmen Göran Persson.

Annons

Klimathotet/möjligheten, svensk ekonomi och vad som sker i EU ar frågor han tog upp. Och de mindre bra skötta delarna av den samlade kooperation fick sig en känga.

Talet inför Milko blev Göran Perssons första större framträdande sedan avgången. I lördags tjuvstartades den delan av den nya karrriären med att inviga konstmuseet i Racksta utanför Arvika i Värmland.

Han varnade på det bestämdaste för att introducera naturgas i större skala i Sverige. Det förhalar bara den nödvändiga utvecklingen mot allt mer förnyelsebar energi.

Han gav också skogsindustrin klara besked.

- Den tid är förbi då skogsindustri kan säga att man vill ha lägre priser på råvaror och energi.

Göran Persson var övertygad om att skogens användning även om energiråvara kommer att driva på utvecklingen av ny teknik inom skogsindustrin.

Energi från åkern såg Göran Persson som en övergångslösning.

- Klimatförändringen kommer också att leda till större vattenbrist i stora områden i världen, dock inte i Sverige. Den ökningen av spannmålspriset vi sett på senare tid kan vara ett första tecken. Då behövs våra åkrar till livsmedelsproduktion. Men till dess kan de användas till energiproduktion, dock med metoder så att marken kan återställas.

Sverige precis som omvärlden har en god ekonomi just nu, men en konjunkturavmattning blir det, även om han trodde på fortsatt goda tider de närmaste åren. Kina och dess grannländer är motorn tack vare sin billiga produktion som ger prispress och låg inflation.

- Idag fruktar många Kinas billiga produktion. Men folk i min ålder minns hur många fruktade att japanera skulle slå ut svensk industri, påpekade Göran Persson.

Svenska bönder kommer i framtiden att få finna sig i världsmarknadspriser på sina produkter, det var Göran Persson övertygad om. Men EU kommer samtidigt att ge mera generella stöd, typ arealbidrag, för att inte slå ut det egna jordbruket, trodde han.

- Den som då förstår att utveckla produkter med speciella kvaliteter får en enorm exportmarknad.

EU-stöden medför pappersexercis och krångel. Göran Persson erkände att han för säkerhetsskull låtit LRF-Konsult ta hand om hans blanketter, så det blev rätt från början.

Göran Persson är uppväxt i konsumentkooperationen. Sedan en tid tillbaka är han medlem i producentkooperativa skogsägarföreningen Mellanskog och rätt så nyligen blev han också medlem i LRF.

- Det räcker inte med att vara kooperativ. Kooperationen måste ge ett mervärde till medlemmarna, betonade Göran Persson.

Mer läsning

Annons