Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson kan få dubbla inkomster

Annons

Förre statsministern Göran Persson kan tjäna stora pengar som pr-konsult och samtidigt slippa få sin statsrådspension minskad.

Reglerna är lätta att kringgå.

Tanken är att statsrådspensionen ska jämkas om det före detta statsrådet har inkomster från annat håll. Men det finns sätt att kringgå den jämkningen.

Persson kommer inte att vara anställd hos JKL utan ska fakturera pr- och kommunikationsföretaget för sina tjänster. Bildar den förre statsministern ett bolag och inte tar ut pengarna som lön slipper han få sin statsrådspension minskad.

För närvarande har Göran Persson ett avgångsvederlag på 121|000 kronor i månaden. Den 6 oktober, på årsdagen av regeringens avgång, kommer Persson i stället att få statsrådspension på 55|770 kronor. Hur mycket ersättningen blir från JKL är hemligt. Persson kan också räkna med inkomster i form av royalties från den bok han ska ge ut i höst.

Den förre statsministern får tjäna upp till 109|486 kronor per år utan att pensionen minskas. Väljer han att ta ut mer i lön, räknas 65 procent av lönen utöver de 109|486 kronorna av från pensionen.

För att slippa den minskningen kan dock Persson låta pengarna vara kvar i ett eventuellt bolag och leva enbart på pensionen. När den förre statsministern fyller 65 år och får ålderspension, är det fritt fram att plocka ut pengarna som lön utan att pensionen minskas.

Liknande möjligheter fanns tidigare för före detta riksdagsledamöter, men reglerna skärptes förra året. Nu kan riksdagens arvodesnämnd minska ersättningarna om det är uppenbart att en före detta ledamot kringgår reglerna genom att ta ut en oskäligt låg lön för sitt arbete.

TT

Mer läsning

Annons