Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson har akut öststatsfobi

Annons

Statsminister Göran Persson verkar ha drabbats av akut öststatsfobi. Inför den kommande EU-utvidgningen blir Perssons kritiska utspel mot de östeuropeiska länderna allt mer bisarra.

Det började med det pinsamma talet om social turism och med övergångsregler, östeuropafilter och stora hinder som uppföljning.

Nu senast är det sättet politikerna i Östeuropa, främst Estland och Polen, styr sina länder som får Göran att se rött.

Göran Persson är numera inte bara rädd för att människor från öst ska ta svenska jobb och bidrag, nu är han också rädd för skatterna i öst.

De är nämligen för låga - och det går ju inte an för Göran, som själv har världs-rekord i skattetryck här hemma. Esterna och polackerna måste ju förstå att de inte kan ha lägre skatter än Sverige tycks Göran Persson resonera.

Göran Persson har naturligtvis totalfel om såväl skatterna som övergångsreglerna. Skatter är och förblir en fråga som EU:s alla medlemsländer ska styra över på egen hand. Vill väljarna och politikerna i Estland och Polen ha betydligt lägre skatter än vad sossarna och Göran Persson vill ha är det deras ensak.

Det är oklädsamt av Göran Persson att på detta sätt försöka tvinga på de blivande medlemsstaterna en politik de inte vill ha.

Visar det sig sen att det fortsätter gå bättre för till exempel Polen och Estland än för Sverige borde Göran och de andra sossarna lära sig av Östeuropéerna och sänka de svenska skatterna också.

Fredrik Saweståhl, förbundsstyrelseledamot

Moderata Ungdomsförbundet

Mer läsning

Annons