Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson bästa alternativet

Annons

Göran Persson lyckades med den lika nödvändiga som utomordentligt otacksamma uppgiften att sanera moder Sveas kranka statsfinanser. Detta skedde icke sällan till ackompanjemang av den egna partivänsterns rabiata protester. Den socialdemokratiska statsministern anklagades för att bedriva "borgerlig politik". Oppositionen har hela tiden funnits inom socialdemokratin samt givetvis hos miljöpartiet och det ogenerat vänsterpopulistiska parti, som Gudrun Schyman leder. Sakligt sett kan de bärande momenten i Göran Perssons framgångsrika regeringspolitik - inklusive utrikespolitiken - karaktäriseras som mittenpolitik. Definitivt inte som socialistiskt anstruken vänsterpolitik.

Under sådana omständigheter finns goda skäl åtminstone för en partipolitiskt obunden liberal tidning som Sydsvenska Dagbladet - eller Falu Kuriren - att försvara regeringen Persson mot de attackerande vänsterkrafterna. Vi ser således hellre att ett eller ett par borgerliga partier stöder det nuvarande regeringspartiet än att detta ständigt ska vara hänvisat till vänsterpartiets och miljöpartiets vanskliga stöd. Partipolitik får aldrig bli självändamål. Det är resultaten som gäller.

Även personellt befinner sig den borgerliga oppositionen i svårt underläge. Varken Bo Lundgren, Lars Leijonborg eller Maud Olofsson. Endast Alf Svensson är som talare i paritet med Göran Persson. Men han släpps inte fram som borgerlig statsministerkandidat, trots att han tidvis varit landets allra populäraste partiledare i upprepade opinionsmätningar.

För ett tag sedan kom Dagens Nyheter med ett klokt och konkret förslag på ledarplats. Tidningen uppmanade den borgerliga oppositionen att bilda en valallians och gå fram med ett lättbegripligt gemensamt grundprogram i valrörelsen. Detta skulle möjligen ha gjort det borgerliga regeringsalternativet trovärdigt, samtidigt som det skulle ha eliminerat den nuvarande risken att något av mittenpartierna hamnar under fyra procent och försvinner ur riksdagen i höst.

Intresset för DN:s realistiska förslag har emellertid varit praktiskt taget obefintligt hos de partier det berör.

Det sterila, borgerliga partikäbblet fortsätter samtidigt som Göran Persson blir allt populärare för varje opinionsmätning.

Att pliktskyldigt försöka tuta i läsarna att det diffusa, nuvarande borgerliga regeringsalternativet obetingat är bäst lämpat att styra Sverige, syns oss journalistiskt ohederligt.

Med sådant må partimegafonerna syssla.

Mer läsning

Annons