Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personnumren på väg att ta slut

Annons

Det börjar bli ont om nya personnummer för vissa födelsedagar.

Skatteverket planerar därför att lägga till en siffra, slopa kontrollsiffran eller ta bort den könsdefinierande siffrans innebörd.

Verket har ännu inte satt ned foten. Men att det behövs en reform av 1967 års personnummersystem står klart. Numren börjar nämligen ta slut.

Främst handlar det om datumen den 1 januari och den 1 juli vissa år under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Det beror på att många invandrare från länder med dålig folkbokföring har fått dessa påhittade födelsedagsdatum.

För att lösa det akuta problemet vill Skatteverket att folkbokföringsförordningen ändras så att det blir möjligt att dela ut personnummer där inte rätt födelsedatum står angivet, skriver verkets generaldirektör Mats Sjöstrand i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men långsiktigt kan det bli aktuellt med andra mer genomgripande förändringar. Bland annat diskuteras möjligheten att lägga till ett nummer, så att de fyra sista siffrorna blir fem. Andra alternativ är att slopa kontrollsiffran och ta bort könsdefinitionen.

Globalt sett är de svenska personnumren unika.

Sverige införde ett system med personnummer efter andra världskriget. 1967, när hanteringen av siffrorna började datoriseras, lades kontrollsiffran till.

I många andra EU-länder registreras bara händelser, som födslar och vigslar. Någon folkbokföring i svensk mening finns ofta inte alls.

Den reform Skatteverket siktar på ska planeras tillsammans med Statistiska centralbyrån (SCB), Försäkringskassan och Polisen.

TT

Mer läsning

Annons