Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personliga integriteten i fara

Annons

"Skyddet för den personliga integriteten är inte tillfredsställande reglerat i dagens lagstiftning", konstaterar den parlamentariska integritetsskyddskommittén i ett delbetänkande.

Främst pekar kommittén på en felaktig metodik och strukturella brister i lagstiftningsarbetet som får till följd att skyddet för integriteten inte beaktas tillräckligt.

Lagstiftarna analyserar skadeeffekterna för dåligt och bedömer lagarnas genomslagskraft på ett schablonartat sätt, enligt kommittén.

Det finns också en svag offentlig uppföljning av teknikutvecklingen och dålig kunskap om medborgarnas attityder och önskemål, skriver kommittén i det drygt 1|000 sidor långa delbetänkandet.

Metodfelen och en "jämförelsevis låg värdering" av integritetsskyddets betydelse har skapat obalanser i lagstiftningen, tycker kommittén.

Som exempel nämns det, under 2003, utvidgade grundlagsskyddet för moderna medier. Det fick till effekt att kreditupplysningar kan inhämtas via nätet, vilket förbisågs av lagstiftaren.

Kontroller över hemliga tvångsmedel hos Säpo och den öppna polisen är också svag. Säkerhettjänstkommissionens kritik från 2002 har inte medfört någon förbättring.

Kommittén uttalar sig inte om de förslag som nu vilar i riksdagen, om buggning och preventiv tvångsmedelsanvändning. Inte heller säger de något om det omdebatterade nya möjligheterna för FRA att avlyssna våra telekommunikationer. Däremot konstaterar kommittén att konsekvenserna för integritetsskyddet har utretts för dåligt i de fallen.

TT

Mer läsning

Annons