Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig assistent förbjöds arbeta

Annons

Efter att arbetsmiljöinspektionen genomfört besök på den aktuella platsen, konstaterades brister i den psykosociala miljön. En konflikt om vilka arbetsuppgifter assistenten ska utföra, har resulterat i att den handikappades anhöriga uppträtt aggressivt mot assistenten. Arbetsmiljöverket har med stöd av arbetsmiljölagen beslutat om arbetsförbud för socialförvaltningen och med ett vite på 30 000 kronor om inte beslutet följs. Verket bedömde att situationen innebar en så allvarlig risk för ohälsa hos arbetstagaren att ett omedelbart förbud var nödvändigt. I beslutet finns särskilda villkor för att arbetet ska få komma igång igen.

- Det här är sådant som förekommer, berättar arbetsmiljöinspektör Kicki Höök. Personliga assistenter är ganska utelämnade, och situationen kan vara svår när

arbetsplatsen faktiskt är i ett enskilt hem. Assistenten jobbar nära de här personerna, och detta leder ju också till ett personligt engagemang.

- Det här är viktiga frågor, fortsätter hon. Och detta är något som också är under utveckling. Vi måste reda ut lagstiftningarna och vad som är rimligt. Men oftast handlar det om brister i kommunikationen mellan de berörda.

I beslutet står villkoren för ett fortsatt arbete på platsen: Skriftliga instruktioner måste utarbetas för att klarlägga vilka arbetsuppgifter som arbetstagaren ska utföra och hur de ska utföras. Dessa instruktioner ska göras kända för arbetstagaren, den handikappade samt dennes anhöriga.

Vidare är kraven att assistenten ska ha tillgång till stöd och arbetsledning under kvällar, nätter och helger. Tidigare har stöd endast varit möjligt under dagtid. Nya rutiner vid rapportering av olycksfall är också ett nytt krav liksom rutiner för hantering av liknande konflikter i framtiden.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons