Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig assistent ett allt vanligare arbete

Annons

Personliga assistenter är en stor arbetsgrupp i Mora. Det finns cirka 300 personer med den arbetsuppgiften i kommunen. En av dem är Stefan Kärn. Efter 20 år som bonde bytte han yrke till personlig assistent för ett år sedan.

- Jag trivs väldigt bra. Du arbetar väldigt nära den brukare du tar hand om. Arbetet utgår från brukarens behov. Det medför att jobbet är väldigt personligt, men ändå fritt på samma gång, säger Stefan Kärn.

Tidningen träffar honom tillsammans med några arbetskamrater när ett av de cirka fem företag i Mora, som erbjuder individuellt anpassad assistans till funktionshindrade, har öppet hus på lokalkontoret i Mora.

Enligt företagets lokale verksamhetsledare, Per-Olof Andersson, uppkom ett behov av yrket personlig assistans, vid införandet av LSS-lagen 1994. Lagen garanterar att en handikappad ska få samma livskvalitet som alla andra medborgare.

Det är handläggare från försäkringskassan som bedömer det antal assistanstimmar en brukare behöver per dygn. Efter en speciell indexberäkning bestäms årligen hur mycket assistansstödet får kosta per timma.

I dagsläget är den statliga ersättningen 205 kronor per timme. Det ska täcka lön till assistenten samt övriga administrativa kostnader.

Enligt Per-Olof Andersson innebär detta att lönen till en personlig assistent är ganska låg, liksom för många andra yrkesgrupper inom vårdsektorn.

Brukarna kan antingen fungera som egna arbetsgivare eller också kan de teckna ett avtal med ett assistansföretag, likt det Per-Olof Andersson är verksamhetsledare för. Assistansföretaget i sin tur anställer lämpliga assistenter till respektive brukare.

- Det behövs ingen speciell utbildning för en personlig assistent. Det viktiga är att assistenten passar bra ihop med den brukare som ska få stöd, eftersom arbetet sker väldigt nära och i samförstånd med brukarens behov.

I de fall där brukaren behöver någon speciell medicinsk hjälp får brukaren instruktioner via sjukvården.

Krister Björklund, personlig assistent med en brukare som behöver respirator, berättar att han fått kunskap i både andningsteknik och respiratorvård som komplement.

Sigrid Svensson, med flerårig erfarenhet av assistentyrket, uppger att jämfört med den etablerade sjukvården är det ovanligt många män verksamma som personliga assistenter.

Verksamhetsledaren Per-Olof Anderssons förhoppning är att lyfta fram yrkets status. Även om lönen är relativt låg är yrket trivsamt eftersom det har en människonära prägel.

I tider av besparing och nedragning inom vårdsektorn, kommer det att bli allt vanligare att fler personer ska få hjälp i sina respektive hemmiljöer. En framtid som innebär en ökad efterfrågan på personliga assistenter.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons