Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalstrid på gruppboende

Annons

Gruppbostaden, som i dag har fem boende, har funnits i snart tio år. De fyra som skrivit det kritiska brevet har arbetat där i flera år och en av dem har varit med sedan starten.

Totalt arbetar tolv personer på gruppbostaden varav flera vikarier. Sedan ganska lång tid tillbaka har de anställda varit i konflikt med varandra. Riktigt tydligt blev det när verksamheten på gruppboendet delades upp så att personalen fick olika arbetsuppgifter. En del av dem skulle ta hand om själva boendet och övriga skulle arbeta med de förståndshandikappades dagliga verksamhet i en närbelägen lokal.

De fyra brevskrivarna upplevde då en stor förändring till det sämre. De har känt sig stolta över sitt arbete och ansett att det var viktigt att upprätta habliteringsplaner och att arbeta med de boende utifrån dem samt att ge de boende en personlig omvårdnad på alla plan.

"Detta tyckte vi att vi lyckats bra med trots olikheter och olika tänkande inom personalgruppen", skriver de.

Det handlade bland annat om att de boende fick äta i lugn och ro i sina lägenheter och att de fick hjälp med hygienen bakom stängda dörrar.

Enligt vad tidningen erfar har det på senare tid varit lite si och så med den saken.

"I dag är det på Sundborns gruppbostad katastrof! Vi känner att det är som att gå tillbaka tio år i tiden och inget av det som arbetats fram under alla år fungerar längre", skriver de.

Enligt de fyra har de boendes institutionsbeteende kommit tillbaka. Det är oro, skrik och hetsätning och inga rehabiliteringsplaner följs.

Personalens privata mobiltelefoner ringer ständigt och det görs privatsamtal på kommunens telefoner. Vidare serverar personalen de boende mat med handsfree i öronen. En del ovan personal har också varit rädd för de boende som kan få utbrott. Enligt uppgifter till tidningen har de därför medicinerats för att hålla sig lugnare.

De fyra brevskrivarna känner sig också kränkta över att ingen velat lyssna på deras synpunkter eller ta tillvara deras erfarenhet och kännedom om de boende.

I dag är bara en av de fyra fortfarande kvar på gruppbostaden. De andra har sökt sig därifrån och är tjänstlediga för jobb på andra enheter.

- Vi har tydligen varit ett problem i gruppen därför att vi vill arbeta professionellt och kräver att personal ska ha viljan att arbeta för de boende och deras behov i stället för utifrån egna behov, skriver de.

De ber också om ett möte med ansvariga och det ska de få på fredag. Innan dess vill ingen av dem kommentera situationen ytterligare.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons