Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalkris på lasarettet

Annons

- Jag är verkligen bekymrad, säger verksamhetschefen och koordinatorn Lisbeth Isaksson.

Att verksamheten vid lasarettet dras ned i sommar och semestertider är i sig ingen nyhet.

Men inför årets semesterperiod förefaller det bli synnerligen besvärligt att få ekvationen att gå ihop på ett för såväl personalen som den vårdtagande allmänheten tillfredsställande sätt.

- Vid hade ju redan gjort en planering och den byggde på att vi skulle dra ner antalet platser både på rehabiliteringen (avdelning två) och på den medicinska vårdavdelningen (avdelning tre), fortsätter Isaksson.

- När det gäller rehabiliteringen hade vi bestämt att dra ned från 24 till tolv platser och på medicin räknade vi med att gå ned från 25 till cirka 16 platser.

Men sedan kom beskedet från driftsstyrelsen. Ett tidigare löfte att det var tillåtet för ledningen i Ludvika att ta in extrapersonal från bemanningsföretag gäller inte längre. Detta bland annat med hänvisning till de hårda sparbeting som lagts för den totala verksamheten inom Landstinget Dalarna.

Det innebär att antalet öppna vårdplatser kommer att bli ännu mindre.

- Nu går man ut med att vi inte får ta in hyrsjuksköterskor. Detta trots att det inte kostar mer än när vi tar ut egen personal som är villig att ta på sig extra turer oavsett om man jobbar hel- eller deltid, fortsätter Isaksson som ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen.

- Därmed har vi kommit i ett läge där vi måste sätta oss ned och planera om hela semesterschemat. För dagen vågar jag inte ens spekulera i hur det här ska kunna lösas.

Ovissheten gäller även akutmottagningen. När det gäller hjärtintensiven (hiva) brukar den, enligt gängse ordning sedan en rad år tillbaka, vara sommarstängd under en längre period. Då transporteras samtliga fall direkt till Falu lasarett för vård med uppkoppling via mobimed och en första insats direkt i ambulansen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons