Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på Folkets hus kräver chefens avgång

Annons

I augusti förra året kom Eva Hellstrand till Folkets hus som verksamhetschef. Det dröjde inte länge förrän hon började trakassera och mobba de anställda. Tidningen har talat med flera av dem men de vill av rädsla vara anonyma. Men de berättar om anställda som blir utskällda och anklagade för olika saker. En del av dem har uppmanats att skvallra om arbetskamraters misstag som sedan kan ligga till grund för uppsägningar av misshagliga personer ledningen vill göra sig av med.

Rädsla och missmod har spridit sig, folk gråter och mår dåligt och en del har sagt upp sig berättar de anställda. Eva Hellstrand fick dem att kännas sig som något katten släpat in, säger en av dem.

Till slut fick de nog och de tre facken handels, hotell- och restaurang och Fastighetsanställdas förbund gick samman för att få bort Eva Hellstrand. Vid en lokal förhandling i måndags, där fackens ombudsmän deltog, ställdes det kravet.

I början på november ska parterna träffas igen och gå igenom den utredning som företagshälsovården låtit göra av den psykosociala arbetsmiljön.

Eva Hellstrand förnekar bestämt att hon trakasserat personalen.

- Det är förtal. Det är ingen som förföljt någon eller försökt samla bevis för att göra sig av med någon här, säger hon.

Hon anser dock att det finns vissa anställda med avvikande mening om hur arbetet ska bedrivas.

- Men det har inte förekommit några trakasserier på Folkets hus, säger hon.

Hon får stöd av styrelseordföranden för Folkets hus, Inger Wahlman.

- Vi har fullt förtroende för vår föreståndare. Hon gör ett jättebra jobb med att få in verksamheter i huset, säger hon.

Att det skulle ha förekommit konflikter mellan Hellstrand och personalen har Wahlman aldrig hört talas om.

- Ingen har framfört klagomål på chefen till mig, säger hon.

Men Wahlman kan inte vara ovetande om situationen, anser personalen.

Hon har varit med vid olika personalmöten och hört de anställdas klagomål. Enligt två anställda har också Wahlman uppmanat dem som säger sig inte må bra att söka annat jobb.

Wahlman är också ganska irriterad över tidningens frågor om arbetsklimatet på Folkets hus. Det är ingenting hon egentligen behöver svara på, anser hon.

- Folkets hus är ingen offentlig arbetsplats, säger hon.

Men ni är ju en stor bidragstagare av skattemedel via kommunen. Ger inte det skäl till öppenhet?

- Nej, ingen från kommunen har kontaktat oss och klagat, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons