Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på Electro- process fick gå hem

Annons

Alla anställda vid Electroprocess har skickats hem. Men hoppet att finna ny ägare är inte ute. Konkursförvaltare Anders Mellberg är dock kritisk mot de nya reglerna för lönegarantin.

I onsdags fick personalen gå hem. Vid konkursen för en månad sedan hade företaget 34 anställda. Maskinerna har nu "konserverats" och produktionen avvecklas. Den statliga lönegarantin för produktion gäller nämligen bara under fyra veckor. Om de anställda skulle fortsätta jobba i dag, under uppsägningstiden, betalar inte staten något. Då får konkursboet stå för alla kostnader.

- Men om de går hemma betalar staten.

Han är kritisk till de nya reglerna som infördes vid senaste årsskiftet. Han menar att de försvårar arbetet med att rädda kvar verksamhet i ett konkursdrabbat företag:

- Förutsättningarna för en fortsatt drift har försämrats och för att finna en bra rekonstruktion.

Att det skulle ha någon större betydelse ur konkurrenssynpunkt om ett företag drivs vidare med statlig löne- garanti mer än fyra veckor har han svårt att se.

- En marginell betydelse, anser Mellberg.

Electroprocess har tillverkat mönsterkort till elektronikindustrin.

Finns något hopp kvar om fortsatt drift?

- Förhoppningen lever fortfarande. Ju längre tid det går, ju mindre sannolikt är det. Det är en tuff bransch som har en betydande överkapacitet och hård konkurrens från utlandet.

Finns det intressenter som du för diskussioner med?

- Vi upprätthåller fortfarande en del kontakter. Framförallt med utländska intressenter.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons