Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen hotas

Annons

I dagarna har landstinget inlett en fyra månaders försöksperiod vid akuten på Falu lasarett. Där kommer ordningsvakter att tjänstgöra alla kvällar och nätter.

Kostnaden för landstinget blir omkring 100 000 kronor i månaden, men ordningsvakter ses som en nödvändighet för att upprätthålla säkerheten för personalen.

Carl-Erik Dahlström skulle inte ha något emot att det även på akuten i Ludvika fanns vakter under kvällar och nätter.

Han konstaterar dock att det inte är realistiskt av ekonomiska skäl.

- Vi har avtal med Nyx och de har sina ronderingar här på lasarettet och så kan vi kalla på dem vid behov. Hittills är det ingen av våra anställda som har drabbats av fysiska skador. Däremot har man mått psykiskt illa av de verbala hot som förekommer.

Cirka 25 personer är anställda vid akuten och nattetid arbetar en sjuksköterska och två undersköterskor. När det behövs kan de ringa efter en jourläkare. Personalen har möjlighet att låsa entrédörren men ibland klickar det, särskilt vintertid då snö och is kan fastna mellan dörren och ingången.

- I genomsnitt besöks akuten av sex-åtta patienter under nätterna och störst problem med störningar är det under helgerna. Människor som råkat i slagsmål kommer hit för att bli omsedda och i de situationerna kan det förekomma hotelser.

Carl-Erik Dahlström bedömer att flertalet av de otrevliga besökarna är påverkade av alkohol eller någon form av droger. Det är både manliga och kvinnliga besökare som kan uppträda störande och hotfullt.

Hittills är det ingen som har slutat eller begärt att få byta arbetsplats på grund av hoten.

- Men tendensen är att problemen ökar och jag tror att det har att göra med att drogproblemen i samhället har förvärrats.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons