Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen går på knä

Annons

Kommentar till Kurt Kvarnström:

Välkommen till verkligheten, Kurt Kvarnström. Varför kommenterar du inte skälen till att personalen på gemensamma Försäkringskassa i Falun inte hinner handlägga sjukpenningärendena i normal tid?

Varför klargör inte du att Försäkringskassans tidigare styrelse, nuvarande försäkringsdelegation, under 2003 och 2004 godkände användandet av anslagskrediten på åtta miljoner, som nu måste återbetalas?

Varför tar inte du ditt ansvar som en av beslutsfattarna i detta? Och framför allt, varför förklarar du inte, i massmedia, vad återbetalningen och besparningskraven innebär för handläggning av sjukpenning?

Vi på Försäkringskassans gemensamma försäkringskontor i Falun handlägger alla sjukpenningärendena efter 031101 för hela länet.

Just i skrivande stund ansvarar vi för cirka 9 200 sjukärenden. Vi är sammanlagt 42 handläggare, varav alla inte är behöriga för bedömningar, inte heller utbetalningar. Alla arbetar inte heltid.

Vi ansvarar också för alla ansökningarna gällande särskild högriskskydd, närståendepenning, förebyggande sjukpenning, vilande sjukersättning etcetera.

Inte att förglömma alla utredningar gällande sjukpenninggrundande inkomst för personer med hel eller delvis anställning, inte heller alla andra arbetsuppgifterna som tillkommer internt. Besparningskraven innebär för vår del att, även om nuvarande personal inte längre klarar sin uppgift på grund av personalbrist, så blir vi inte fler.

Kvarnström talar om modeller för hur utbetalning ska snabbas upp, i verkligheten innebär varje nytt direktiv från huvudkontoret att den reella handläggningen tar längre tid.

Nya kvalitetskrav innebär för allmänheten att varje begäran om sjukpenning och medicinska underlag ska kompletteras om inte i princip varje punkt är korrekt ifylld.

För handläggare innebär det att fler moment ska utföras i vårt ärendehanteringssystem, det vill säga att ärenden tar allt längre tid att handlägga.

Vi handläggare har full förståelse för allmänhetens upprördhet, men ni riktar er ilska mot fel mål. Vår arbetssituation i dag är ohållbar.

De flesta av oss åker till jobbet varje morgon med ett enormt tryck över bröstet, för vi vet att vi inte uppfyller produktionskraven i dag heller.

Vi har jobbat övertid, arbetat helger, slutat att svara i telefonerna, vi omfördelar och omorganiserar oss till förbannelse men det räcker inte.

Enda sättet att nå de uppsatta målen med utbetalning till dem som faktiskt har bedömts ha rätt till sjukpenning inom 30 dagar är att vi blir fler personer i handläggningen.

Minst hälften av oss söker aktivt andra arbeten, och så fort det lättar något på arbetsmarknaden är vi borta.

Vad gör du då, Kurt Kvarnström, när mycket kvalificerade handläggare flyr Försäkringskassan på grund av omänsklig arbetsbelastning?

Istället för yttra dig i massmedia över vår situation bör du besöka verkligheten, du är välkommen när som helst!

SNART EX-HANDLÄGGARE

Mer läsning

Annons