Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen besviken

Annons

Reaktionerna på Gussarvsgården är blandade dagen efter omsorgsnämndens beslut att öppna Gussarvsgården för ordinärt boende sommaren 2005. Formen särskilt boende upphör.

Åldringarna är inte informerade och har svårt att förstå innebörden av att det särskilda boendet upphör.

- Det är bra att man är så gammal att man snart dör, så slipper man vara med om det här, säger 95-åriga Margareta Eriksson.

83-åriga Siri Forsberg oroas över hur det blir med tryggheten nattetid.

- Låt det vara som det är nu, säger hon.

Personalen är besviken och frustrerad. Margareta Nordholm har arbetat på Gussarvsgården sedan den öppnade för 27 år sedan.

- Vi är en personalgrupp som alltid ställt upp på alla förändringar, nu fan får det vara nog, säger hon.

Förslaget att göra avdelning Björken till ett seniorboende och Lönnen till ett särskilt boende föll inte i god jord bland omsorgsnämndens ledamöter.

Nämndens ordförande Jonas Carlgren (m) hävdar att man från nämndens håll inte vill kommentera personalens förslag men säger ändå:

- Förslaget är inte ekonomiskt hållbart och det fungerar inte att blanda ihop två olika verksamheter. Det skulle sprida förvirring bland åldringarna, det skulle bli svårt att veta personalens olika roller.

Undersköterskorna Maria Andersson och Margareta Nordholm förstår inte nämndens argument. De menar att överallt i samhället eftersträvas samarbete och effektivisering. Något som också skulle fungera väl mellan ett seniorboende och särskilt boende.

- Blir någon inom seniorboendet dålig så kan vi snabbt hoppa in, säger Margareta Nordholm.

Att åldringarna nu ska få välja om de vill bo kvar med hemtjänst som stöd finner Maria Andersson märkligt.

- För flera år sedan fick de beslut om att de skulle ha särskilt boende, inte har de väl nu plötsligt blivit starkare och friskare.

Inom det "tvättstugeschema" som personalen arbetat fram genom åren finns utrymme att sätta knorr på tillvaron för åldringarna.

- Jag kan baka fikabröd hemma och ta med mig, sedan kan jag ta igen tiden vid ett annat tillfälle. Vi kan också stuva om i schemat och ha tid att arrangera surströmmingsfest och midsommarfirande. Det finns mer tid att bara sitta ner och trösta om det behovet dyker upp.

Inom hemtjänsten är arbetstiden och uppgifterna betydligt mer uppstramade och uträknade.

Ledningen inom förvaltningen hade kunnat vara mer rätt fram med att det blir uppsägningar.

- När turordningen träder i kraft är det de unga som får gå, och det är gräsligt. Unga skräms bort från kommunen och när de stora pensionsavgångarna träder i kraft står vi utan arbetskraft, säger Margareta.

- Och andra enheter dras in i det här när turordningsreglerna sätts i kraft, säger Maria.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons