Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen är räddningen

Annons

Äldreomsorgen, vare sig det gäller hemtjänsten eller boendet på servicehus, innehåller alltid ett mått av ovisshet.

På sommaren ska dessutom semestrar pusslas ihop med vikarier och så kommer varje år mellan tio och tjugo personer från andra kommuner som är berättigade hemtjänst.

- Nog märks det att sexton platser försvann i och med att en avdelning stängdes på Limsjögården, säger Margareta Olsheim, enhetschef för hemtjänstens södra område.

- Det går bra, men vi får plocka in mer extrapersonal i år än tidigare. Visst, det kostar pengar men vi kan ju inte låta folk ligga till framåt tolv på dagen.

Både Margareta Olsheim och vikarierande kollegan Anette Ås Backlund öser beröm över personalen inom hemtjänsten som bokstavligen får dra ett tungt lass.

- Många som kommer hem från lasarettet och är färdigbehandlade skulle behöva ett par veckors rehabilitering innan de kommer till bostaden. Men det finns inga sådana platser vilket gör att hemtjänstpersonalen får många tunga lyft trots hjälpmedel, berättar Margareta Olsheim.

- Personalen tar ett otroligt stort ansvar för att försöka lösa problemen på bästa sätt. De ställer verkligen upp för verksamheten och varandra, fyller Anette Ås Backlund i.

Hemtjänsten i Leksand har i dag mellan 70 och 75 ordinarie anställda exklusive nattpatrull och larmtjänst. I sommar har man tagit in cirka 40-50 vikarier och många av dem hoppar även in som timvikarier under övriga delen av året.

20-årige Anders Ingers är en sådan vikare. Han började jobba inom hemtjänsten för att mamma inte trodde att han skulle klara av det.

- Jag trivs jättebra! Jag hoppar in och jobbar så gott som varje vecka. Det passar mig bra eftersom jag inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra i framtiden.

Den här sommaren är det fler killar än vanligt som jobbar i detta av tradition, kvinnliga yrket.

I 25 år har Ragnhild Grejs jobbat inom hemtjänsten och hon tycker det är bra med fler killar i yrket.

- Man märker på de boende att de tycker att det är spännande och kul, även om det kan vara ovant med en kille som ska duscha en.

- Fast det är inget stort problem. I det allra flersta fall går det bra, säger Anders.

Trots stress, tunga lyft och stunder av personalbrist är både Anders och Ragnhild överens om att jobbets fördelar överväger.

- Vi har underbara pensionärer i Leksand! Det är få gånger man tänker; Måste jag gå dit? Man blir ofta som en kompis och vi får så mycket glädje tillbaka även om vi bara hinner med den personliga omvårdnaden och inte så mycket mer.

På en balkong i Hemköpshuset, mitt emot Noretgården, sitter Hans Viktor Andersson och hans fru Rut Skogsberg Andersson.

Utan stöd från hemtjänsten skulle paret har svårt att klara sig hemma.

- Det skulle inte gå. Speciellt inte efter det att jag fick en liten hjärnblödning, säger Ruth.

Nu får paret den hjälp de behöver med mat, dusch och lite städning.

- Visst har vi anhöriga häromkring, men man kan inte begära att de ska ställa upp hela tiden eller att bekanta ska rycka in.

- Hemtjänsten måste få kosta och ska det klagas så inte är det på personalen, de gör sitt bästa. Gå på politikerna i stället, säger Hans Viktor Andersson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons