Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchef sparkad

Annons

Det har under de senaste åren rått en mycket infekterad stämning bland de anställda inom olika förvaltningar i Malungs kommun och det har varit ett utbrett missnöje från de anställda med just personalchefens sätt att arbeta.

Detta gjorde att kommunledningen i slutet av förra veckan insåg att man var tvungen att göra någonting för att få en annan atmosfär bland de anställda. I början av veckan togs det avgörande steget då kommunstyrelsens arbetsutskott enhälligt beslutade att man skulle ta upp en diskussion med personalchefen Sonja Wennerstrand för att frigöra henne från sina uppgifter.

- Det fanns ingen saklig grund att säga upp henne, men vi insåg alla att det var en ohållbar situation att ha henne kvar inom kommunen. Under onsdagen löste vid den här frågan i bästa samförstånd och vi har beslutat att gå skilda vägar, säger kommunalrådet Kurt Podgorski.

Men det blir en dyr affär för Malungs kommun. Det fanns två olika alternativ, endera att ge personalchefen ett avgångsvederlag eller lön fram till pensionen. Det är tre år kvar innan Sonja Wennerstrand blir pensionär och de samtal man förde ledde till att man valde att ge full lön fram till pensionen. Tre årslöner kommer att kosta kommunen 1,5 miljoner kronor inberäknat lön och sociala kostnader.

- Vi hade inget annat val eftersom det juridiskt inte fanns skäl att säga upp henne, eftersom hon varit mycket yrkeskunnig och alltid skött sitt jobb. Men socialt har det inte fungerat, säger Ola Olin som var med och fattade beslutet.

Sonja Wennerstrand blev personalchef i Malungs kommun den 14 augusti 1995. Hon har således arbetat i nästan åtta år och stämningen vid kommunkontoret och spänningarna har under senare år varit påtagliga.

- Vi vill därför göra en nystart och få en annan atmosfär och då har vi alla insett, både personalchefen och vi som styr kommunen, att det här var det enda sättet att få en nystart inför framtiden, säger kommunalrådet Kurt Podgorski som är noga med att betona att kommunstyrelsens arbetsutskott som också är kommunens personalutskott var helt enig i sitt beslut.

I kommunstyrelsens arbetsutskott ingick Kurt Podgorski, s, Ulla-Britt Fahlström, s, Ola Olin, v, Tom Martinson, m, och Pär Kindlund, c, då man fattade beslutet.

Kommunalrådet Kurt Podgorski kommer nu att ha det övergripande ansvaret för de uppgifter som Sonja Wennerstrand haft tills man rekryterat en ny personalchef.

- Det kommer att ske ganska snabbt. Inom några veckor, säger Kurt Podgorski.

- I uppgörelsen med Sonja Wennerstrand ingår också att hon skall vara oss behjälplig lång tid framöver om så behövs i frågor hon hanterat, säger Podgorski.

Tidningen har sökt Sonja Wennerstrand för att få en kommentar men hon lämnade Malung på onsdagskvällen och vi har inte lyckats nå henne.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons