Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchef får sparken

Annons

När Leif Sieurins förordnande går ut den 15:e augusti har han varit anställd som personalchef i fyra år. Och under den tiden har kritiken mot honom vuxit sig allt starkare.

När kommundirektören Torkel Birgersson tillträdde för lite drygt ett år sedan tog de fackliga organisationerna, som är organiserade i en central samverkansgrupp, kontakt med honom för att få hjälp. Sieurin är den som är ansvarig för att kalla till möten med gruppen, hålla i dessa och bereda ärendena. Men det hade han skött mycket dåligt och de fackliga organisationerna kände att de var utan motpart att diskutera viktiga frågor med.

För att få en bättre tingens ordning fick Torkel Birgersson själv tillsammans med ekonomichefen Jan Malmberg gå in och stötta upp verksamheten och delta i sammanträdena.

- Men vi har också haft problem med förhandlingar, bland annat tvisteförhandlingar som det kunde dröja månader innan vi blev kallade till. Och ett par ärenden, som rör skadestånd, är ännu inte avgjorda fast de legat så länge, säger Yvonne Jacobsson från SKTF.

Sin egen personal har Sieurin också ofta lämnat i sticket och det har den farit illa av, anser Yvonne Jacobsson.

- De anställda på personalkontoret har till stor del haft en frånvarande chef, säger hon.

Sieurin har också misskött sitt jobb på annat sätt och därmed skämt ut kommunen och satt den i klistret. Han har exempelvis tagit så lång tid på sig att få fram en jämställdhetspolicy och en lönekartläggning, att Jämo har begärt att jämställdhetsnämnden ska ådöma kommunen ett vite på en halv miljon kronor.

Nu är ansvariga politiker eniga om att Leif Sieurin inte får fortsätta som personalchef när hans förordnande går ut. Det beslutet har legat i luften en längre tid, enligt vad tidningen erfar, men kommunalrådet Dan Westerberg vill dock inte kommentera det för dagen.

Leif Sieurin har en fast anställning i botten och om han vill vara kvar i kommunen får Torkel Birgersson hitta andra arbetsuppgifter åt honom.

Själv vill inte Leif Sieurin bemöta den kritik som riktats mot honom utan tonar ner det som hänt.

- Jag är inte intresserad av en förlängning av mitt förordnande. Kommundirektören och jag är överens om att jag inte ska fortsätta som personalchef, säger han.

Han vet inte heller om han ska jobba kvar inom kommunen efter 15:e augusti.

- Det ska jag och kommundirektören diskutera, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons