Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal inom hemtjänsten vill behålla sitt gamla schema

Annons

Enligt socialnämndens ordförande, Bernt Persson, har kommunen sedan 1992 haft EU-direktiv med instruktioner om att en speciell arbetstidslag måste följas inom olika arbetsområden.

- Från och med årsskiftet måste de direktiven följas, när den nya arbetstidslagen träder i kraft, säger Bernt Persson.

Enligt socialchefen, Gunnel Gyllander, har nya scheman som stämmer överens med den nya arbetstidslagen lagts ut på alla personalgrupper inom exempelvis hemtjänsten.

- Det är ingen garanti för att de scheman som tagits fram blir bättre än de tidigare. De reglerar bland annat hur mycket dygnsvila personalen ska ta ut och andra tidstekniska detaljer, förklarar Gunnel Gyllander.

Eftersom de träder i kraft vid nyår har även de fackliga företrädarna på Kommunal varit måna om att få fram nya scheman i tid.

Gunnel Gyllander uppger dock att det finns justeringsmöjligheter när väl de olika schemaläggningarna provats i praktiken.

Tidigare har personalen i hemtjänsten i Nusnäs/Färnäs haft ett schema där de arbetar under två helger av fem. Enligt det nya förslaget från arbetsgivaren ska personalen arbeta efter ett schema som medför jobb varannan helg.

Enligt Sonja Lindgren, lokalt fackligt ombud för personalens fackförbund Kommunal, har personalen i Nusnäs/Färnäs lämnat ett eget förslag på schema.

- Vi håller på att gå igenom förslaget. Stämmer det överens med arbetstidslagen, så kommer vi att godkänna det från fackligt håll, säger Sonja Lindgren.

Hon uppger att arbetsgivarens ståndpunkt är att arbete varannan helg skulle vara rättvist.

- Jag hävdar dock att ett schema ska motsvara verksamhetens behov i första hand. Huvudsaken är att verksamheten fungerar, säger Sonja Lindgren.

Blir personalens förslag godkänt av Kommunal, kommer det att lämnas över till arbetsgivaren.

- Jag poängterar att det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet.

Säger arbetsgivaren nej till personalens förslag hänvisar Sonja Lindgren till medbestämmandelagen.

Personalen skriver i sin insändare att de tänker börja jobba efter sitt eget schemaförslag från den 8 januari nästa år.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons