Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal bort inom skolan

Annons

Verksamheter inom hela skolförvaltningen drabbades av nedskärningarna.

- Nedskärningar medför bland annat att det blir mindre resurser per elev, berättar Lars Kratz, tillförordnad skolchef i Rättvik.

- Vi är oroade över framtiden och om vi klarar att nå målen och bibehålla kvaliteten inom skolan, säger Gunnel Gifting, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Rättvik.

- Vi känner givetvis till den ekonomiska situationen men det hindrar inte att vi känner oro. Det är personal och vuxna personer som försvinner, personal som vi behöver.

- Ännu vet vi inte hur nedskärningar kommer att slå mot oss. Vi ska ju göra samma jobb men med färre lärare i en kommun som redan i dag har låg lärartäthet jämfört med landet som helhet, säger Gunnel Gifting.

Lärarförbundets ordförande vet att lärare i Rättvik känner sig tyngda av press och stress på jobbet om de dessutom förväntas arbeta ännu mer är Gunnel Gifting inte säker på att de orkar.

- En del av personalminskningen beror på att barngrupperna minskat avsevärt, men färre barn är inte hela förklaringen till att 17 anställda inom skolförvaltningen ska bort, menar Gunnel Gifting.

- Vi är oroade över de drastiska nedskärningarna av skolans budget inför kommande år, skriver personalen vid Furudals skola i ett brev till barn- och utbildningsnämnden.

Lärarna befarar att det blir omöjligt att följa skollagens paragraf ett, fjärde kapitlet om att ge särskilt stöd till elever som har svårigheter.

- Vi har väntat reaktioner på beslutet, men så här måste vi göra, säger Kurt Blomqvist (c), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons