Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbo skola i svårt förfall

Annons

Ärendet fanns med till behandling vid det senaste sammanträdet i byggnadsnämnden. Politikerna kunde konstatera att tidigare försök att förmå ägaren att stoppa det svåra förfallet och ta itu med problemet inte har givit något som helst resultat.

- Förhållandet är oacceptabelt, konstaterar Gunvor Jakobsson, byggnadsingenjör på stadsarkitektkontoret.

- Byggnaden uppvisar ett accelererande förfall och på tomten finns upplag av alltmer förmultnande utrivet byggnadsmaterial. Husets skick strider mot plan- och bygglagens kapitel tre, paragraf 13, markerar hon.

Beklagar den gamla skolans öde gör även stadsarkitekten Göran O. Sundell.

- Jag kan tänka mig att det var mycket prydligt där på den tiden när det var skolverksamhet. Men nu är huset väldigt förstört och det ser för bedrövligt ut runt omkring.

Även skolgården lämnar nämligen också mycket i övrigt att önska med bland annat vildväxande sly som tillåtits växa mer än manshögt intill entrén.

- I plan- och bygglagen stadgas att även tomter ska hållas i vårdat skick oavsett om de är bebyggda eller inte. Ägaren fick ett påpekande från oss om den här fastigheten redan i maj månad. Men när vi var dit och synade den 19 augusti hade fortfarande inga åtgärder påbörjats, konstaterar han.

Varför det ståtliga men nu mycket ruffiga skolhuset har fått förfalla så till den milda grad är för nämnden och stadsarkitekten en öppen fråga.

- Generellt kan ju sägas att det är tråkigt och synd om människor som har intentioner som de inte lyckas fullfölja, slutar Göran O. Sundell.

NLT gjorde på torsdagen upprepade men misslyckade försök att nå ägaren för en kommentar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons