Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla är ny klinikchef vid Folktandvården i Mora

Annons

En ung skånska har tagit plats som ny klinikchef vid Folktandvården i Mora efter Johan Ottosson som lämnade den arbetstyngda kliniken i vintras.

Nu väntar dock bättre tider. I höst hoppas nya klinikchefen Pernilla Juréus att Folktandvården i Mora ska mönstra full besättning på tandläkarsidan.

Kliniken i Mora centrum har normalt sju tandläkartjänster. I början av det här året fanns bara tillgång till 1,75 tjänst och Johan Ottosson bedömde då att det här var den mest drabbade kliniken i Dalarna. Det har inte skrämt Pernilla Juréus som började som klinikchef i Mora vid det senaste månadsskiftet. Hon kommer närmast från Folktandvården i Orsa och har jobbat i Dalarna sedan år 2000.

Situationen idag är att folktandvården på Kyrkogatan i Mora har tillgång till tre tandläkare, dock ej heltider utan det handlar om 2,5 tjänst.

- Dessutom får vi hjälp från en tandläkare som normalt har sin bas i Sälen, men som jobbar här två dagar i veckan. Det motsvarar nästan en halvtid och till det kommer en tandläkare att jobba här under sommarmånaderna och det motsvarar en dryg halvtidstjänst. Vi når alltså upp till ungefär halva normalstyrkan i sommar, säger Pernilla Juréus.

Hon tillägger att tillgången på fler tandläkare inte, under den närmaste tiden, kommer att betyda kortare väntetider för kallelse till Folktandvården.

- Fortfarande gäller att vi ska prioritera barn, äldre och akutfall och när det gäller den senare kategorin är min förhoppning att vi ska kunna göra mer för fler akutpatienter. Under den besvärliga tid som varit har bara funnits möjlighet att hjälpa akutpatienter med värk. Den som bitit ur en plomb eller liknande, och inte haft värk, har vi bara haft möjlighet att hjälpa temporärt med att putsa till ojämnheter som kan ge en känsla av obehag.

Pernilla Juréus vill dock blicka framåt, mot ljusare tider, även om hon talar om hösten.

- Min förhoppning är att vi ska vara sju tandläkare i tjänst i september. Då har sjukskrivna och barnlediga tandläkare återvänt till arbetet och även om vi inte kommer att vara sju heltider så talar jag i alla fall om sju huvuden.

Lite smolk i bägaren finns dock. En av de nu anställda tandläkarna kommer att sluta under året, men istället får kliniken under hösten tillgång till en erfaren tandläkare som fått sin utbildning i Thailand och nu arbetar för att få sin svenska legitimation.

- Jag tycker det känns positivt, säger Pernilla Juréus, som alltså är bördig från Skåne.

Hon är gift och har två barn och är road av skidåkning, både utför och på längden.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons