Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perjons prisad för sitt naturarbete

Annons

Vargpejlaren och jägarbasen Jan Perjons har tilldelats Gagnefs naturskyddsförenings pris för viktiga insatser i Gagnefs natur. Han får priset för "visad ihärdighet och hängivenhet i vargens spår".

Ett 20-tal personer deltog i föreningens årsmöte i bystugan i Gagnefsbyn.

Under förhandlingarna diskuterades bland annat efterlevnaden av förbudet mot lösspringande hundar under perioden 1 mars till 20 augusti.

Flera medlemmar, som konstaterade att lösspringande hundar i såväl skogs- som kulturlandskapet utgör en fara för bland annat markhäckande fåglar, tyckte att föreningen borde medverka till att informera hundägarna om gällande lagstiftning.

Mötet beslutade att uppdra till styrelsen att kontakta Svenska Jägareförbundet, som har färdiga informationsskyltar, och diskutera möjligheterna att gå ut med gemensam information.

- Det är ett gemensamt intresse att se till att viltet under yngelperioden visas största möjliga hänsyn, säger naturskyddsföreningens ordförande Pelle Florell.

I styrelsen nyvaldes Bror Wallbom efter Ingrid Elm, som flyttat till Skåne. I övrigt består styrelsen av Pelle Florell, ordförande, Jarl Hammarqvist, vice ordförande, Ove Persson, sekreterare, Bosse Johansson, Britta Wallbom och Ragnar Nyberg.

Efter förhandlingarna berättade Jan Perjons om sina erfarenheter av vargpejling och arbete med det stora älgskötselförsöket, som berör jaktvårdskretsarna i Gagnef-Mockfjärd, Grangärde och Floda-Björbo, där Jan är ordförande.

Perjons konstaterade bland annat att en älgstam som förvaltas med inriktning på kvalitet har en så hög produktivitet att älgarna räcker till för både jägarna och rovdjuren. Han berättade också att Ulriksbergsvargarna är försvunna sedan en vecka och uttryckte en förhoppning om att de återfinns.

I samband med föredraget delade föreningen ut 2003-års pris för viktiga insatser i Gagnefs kommun. Det är andra gången som det delas ut. För några år sedan prisade föreningen Friluftsfrämjandets ordförande John Mattsson för hans insatser för ett ökat naturengagemang.

Den här gången tilldelades det Jan Perjons för ett arbete som utgör "ett viktigt steg mot samexistens mellan människa och varg". I motiveringen heter det också att han får priset för "ett praktiskt och engagerat arbete med spårning och pejling av varg som ökat vår kunskap och motverkat konflikter".

Pelle Florell överlämnade en vargtavla, en akvarell målad av Leksandskonstnären Anders Ståhl, och förklarade sig vara stum av beundran inför den jättelika och oegennyttiga insats som Perjons utför.

- Trots att han inte alltid får den uppskattning han förtjänar håller han ut och satsar enormt med tid på vargpejlingen och på att informera om vargen, sade naturskyddsföreningens ordförande.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons