Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt för en fotbollsfantast

Annons

- Mamma är piggast i släkten, säger dottern Ulla Lövbom.

Greta Eklöf bor strategiskt på Grågåsvägen. Från balkongen har hon en perfekt utsikt över Hillängens idrottsplats och det passar henne utmärkt, fotbollsfantast som hon är.

- Jag har bott i den här lägenheten i trettio år, säger Greta som därmed haft första parkett på massor av matcher.

Annars duger också tv-fåtöljen bra. Ishockey och fotboll missar hon ogärna. Faktum är att hon själv spelat fotboll långt innan damfotbollen blev ett begrepp.

- Som ung var jag med i SSU och då spelade vi fotboll. Jag minns ett tillfälle då mitt lag, Ludvika, mötte Grängesberg. Vi vann med 3-2.

Det är en äkta Ludvika-

jänta som berättar. Hon är född i staden och växte upp som en av nio syskon.

- Vi bodde vid järnvägsstationen. Pappa var järnvägare.

Efter skolåren på Kyrkskolan arbetade hon på lite olika ställen, bland annat på Asea. Sedan träffade hon sin blivande make Helge, gifte sig 1932, och blev hemmafru.

Med 95 år att blicka tillbaka på, har Greta varit med om en hel del. Hon har sett ett samhälle förändras totalt och har upplevt en osannolik teknisk utveckling.

- Jag har levt ett rikt liv, säger jubilaren som också fortsätter att leva ett rikt liv.

För hennes tillvaro är fylld av aktiviteter. Syjuntan är ett exempel. Den har varit igång i 70 år, men om sanningen ska fram är den numera en täckmantel för - poker.

Greta är också med i en grupp vid Lillkyrkan som stickar. Lägg till detta bingo två gånger i veckan på Ängsgården så framgår det tydligt att hon har fullt sjå att hinna med allt.

Apropå bingo så lyckades hon vinna en bil på Bingolotto för knappt tio år sedan.

- Jag fick åka till Göteborg och vara med vid en sändning. Och där fick jag dansa med Loket!

Någon mer vinst av den kalibern har det inte blivit, än så länge. Chansen till en svängom med Lokets efterföljare Lasse Kronér finns, eftersom Greta fortfarande deltar i spelet på lördagskvällarna.

Greta tycker också om att läsa och har "alltid" haft tidningen NLT, alltså långt innan den fick förnamnet Nya. Hon stickar, pysslar i lägenheten och lagar mat. På sommaren följer hon gärna med till sommarstugan i Hillbo, den stuga som hon hade tillsammans med maken men som hon överlåtit till barn och barnbarn.

Hon har levt ensam de senaste 13 åren, men har barnen Ulla och Rolf i grannskapet till hjälp om så behövs, vilket känns tryggt. Av den stora syskonskaran har hon två bröder kvar, en är 85 år och den andre som bor i Vänersborg fyller 100 senare i år.

Dit har hon tänkt för att gratulera när det blir så dags. Hoppas att det är spelledigt på Hillängen när hon är borta...

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons