Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Wikner skriver om sitt kära Falun

Annons

I mitten av 1950-talet följde några år i hemstaden då Per Wikner tjänstgjorde på landsfiskalskontoret i Stora Kopparbergs socken. Här hade Per landsfiskalen Valdemar Jansson som chef.- Han har allt sedan dess stått som ett föredöme för mig. Han var inte bara en utomordentlig jurist utan också en av de finaste människor jag mött.

I september 1961 flyttade familjen till Västerås där Per började som stadsnotarie i Västerås kommun och senare blev chefsjurist. 1994 gick Per Wikner i pension. Han trivs gott i Västerås, är medlem i Rotary och många andra föreningar. Men Falun är fortfarande hemma för Per.

- Alltid när du åker till Falun, säger du - nu ska jag åka hem, påpekar vännerna vänligt, berättar Per.

Här har han sitt hjärta och hit återvänder han så fort han får tillfälle. Familjen har sommarställe alldeles utanför Falun. Där tillbringar Per och hustru Karin så mycket de kan av det ljusare halvåret.

Per har varit och är medlem i en lång rad föreningar. Han framhåller bland andra Gamla Falukamrater.

- Jag var vice ordförande en gång i världen i Dala gymnasistförening och missar inte Falukamraternas möten. De hålls vanligen i Stockholm numera för vi är många som utvandrat.

Kultur och miljö-föreningen är också en viktig länk till hemstaden.

Per började redan 1978 skriva om sin uppväxttid i Falun. Efter pensioneringen har han än mer kunnat ägna sig åt detta. Hans skrivarmöda har resulterat i ett manuskript på 130 A-4-sidor med arbetsnamnen "Historier om Peppra och andra berättelser" eller "Hur vi levde i Falun strax före och under andra världskriget".

- Jag är mycket intresserad av svenska språket, lägg därtill min livliga fantasi så förstår du hur viktigt skrivandet är för mig.

Litteratur är ett av Pers favoritintressen. Per har läst Frans G Bengtssons Röde Orm 25 gånger.

- Ja, den kan jag tentera på i dag, skrattar Per. Han läser gärna om riktigt bra böcker.

- Vilhelm Mobergs håller i evighet och nyligen återvände jag till Conan Doyles Sherlock Homes.

Sedan studieåren i Uppsala är Per cineast.

- På alla ställen jag bott har jag sökt upp filmklubbar, själv har jag 900 filmer på video hemma i dag. En del har Per köpt , annat har han spelat in.

I yngre dar var Per friidrottare med hemvist i Falu IK. Simning har också varit en favorit gren. I dag håller han sig i form med skogspromenader och tennis.

- Vi spelar dubbel och jag som har stor räckvidd finns vid nätet. Jag vill gärna fortsätta så länge vännerna står ut med mig.

En familjetradition, som grundlades när barnatrion var liten, är fiskeresor till Åland.

- Första gången vi for dit, i början av 1960-talet, hade vi inte ens cyklar till hela familjen men det löste sig lätt, vi fick låna av trevliga ortsbor. Till Åland reser familjens herrar fortfarande och fiskar abborre och gädda.

Hustru Karin och dotter Marika målar i både akvarell och olja, något som Per uppskattar mycket.

- Jag delar konstintresset men målar inte själv.

Per reser gärna och har per bil sett större delen av Europa.

- Men numera flyger vi hellre, det är bekvämt att på bara några få timmar kunna förflytta sig till Sydeuropa.

Han besöker gärna en syster i Spanien. Men närmast på tidtabellen står en längre resa. Han planerar att besöka två systrar, som är bosatta i Seattle, i sommar.

Allra närmast står dock firandet av 75-årsdagen på lördageftermiddag då släkt och vänner samlas till mottagning på lokalen Sällskapet på Stora gatan i Västerås.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons