Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per tävlade om Årets kocktiteln

Annons

- Surströmmingsfesterna är mindre lockande. Då äter jag mest, tunnbröd, lök och potatis, säger Per.

De flesta som befann sig i Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm där tävlingen utfördes uppskattar säker Pers val av inspirationsrätt.

Spänningen var stor då de åtta finalisterna på torsdagskvällen, efter fem hårda tävlingstimmar under dagen, samlades i Gyllene salen i Stadshuset. Att statsminister Göran Persson suttit med i juryn och bedömt rätterna och att H. M. Konungen var prisutdelare satte ytterligare guldglans åt tävlingen som dessutom tjugo-årsjubilerar.

Vinnare blev inte helt oväntat kocklandslagets Magnus Lindström från Swedish Taste i Göteborg. Han har fyra gånger tidigare varit i finalen. Peter J Skogström, Malmö blev tvåa. Tredjeplatsen gick till Markus Aujalay, Stockholm. De övriga fem fick dela på fjärdeplatsen.

- Det här var min första tävling men hoppet var naturligtvis att vinna, säger Per som varit nervös i två månader, allra mest de senaste två veckorna.

- Men, fortsätter han, under tävlingen var jag lugnare än jag hade trott och är jättenöjd med min prestation med tanke på att jag aldrig befunnit mig i den här situationen förr.

Fast han aldrig tävlat i mat har han stor erfarenhet i branschen. Karriärstarten skedde i början av 90-talet på Rådhuskällaren i Falun, därefter blev det Eriks Fisk. Andra kända krogar där Per gjort sitt bästa för att locka gäster är Fjäderholmarnas krog, Ture, Sälens Högfjällshotell, Den Gyldene Freden, Ulla Winbladh och Villa Källhagen.

- På Rådhuskällaren jobbade jag faktiskt gratis bara för att få lära av Gert, säger Per.

Gert Klötzke, boende i Vansbro och numera verksam på Gripsholms Värdshus, är för övrigt ordförande i föreningen Årets Kock och erövrade själv titeln 1986.

Nu driver Per tillsammans med Avestabördige kompanjonen Lennart Svensson Lidingö golf-restaurang utanför Stockholm.

Efter att i fem timmar tillrett tävlingsrätterna inför publik och tv-kamerorna klargjorde han att om han vinner är det sista gången han tävlar. Nu återstår att se. Nästa år kanske vi får följa honom igen.

De åtta finalisterna tävlade i år med dels en modern svensk rätt baserad på huvudråvaran lammsadel samt en mejeriprodukt, dels med att förnya det svenska smörgåsbordet. Den sistnämnda delen skulle innehålla fyra olika rätter baserade på färsk lax, färsk eller gravad strömming, vegetariskt alternativ samt hel eller mald kyckling.

Per hade valt som varmrätt senapsbakad lammytterfilé med ragu på jordärtskocka och karl- johansvamp, friterad ostpotatis och tomatterrin serverad med lammsky.

Hans smörgåsbord innehöll förutom kycklingmousselinen också gulbeta fylld med pepparrots-kesella och brynt smör- och kaprisvinägrett, kräftströmming 2003 och lättrökt lax- och dillrulle med gurk- och forellroms-yoghurt.

På söndag kl 20.30 kan vi i TV4 följa tävlingen.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons