Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per har återbördat den 400 år gamla dörren

Annons

Per Pettersson är närking från början men i dag är han mycket fäst också vid sin hembygd i Bjursås. Han säger hovsamt - Har jag satt något bomärke här i Bjursås skulle det väl vara den gamla dörren i vapenhuset i kyrkan...

Minsann - en kulturgärning är vad han utfört!

"Bomärket" är en vacker trädörr med kraftigt överstycke daterad till senare hälften av 1500-talet. Det är dörren till sakristian i Bjursås förra kyrka som byggdes 1599. Denna enkla träkyrka nyttjades fram till 1799 då nuvarande kyrka byggdes. Dörren flyttades troligen redan 1734 då sakristian byggdes om och placerades då i en fäbod i Älgberget. Historieintresserade Per kom historien på spåren via boken "En dalasocken berättar", som finns i familjens bibliotek.

Efter smärre förhandlingar med dörrens ägare, Jan Strand i Rättvik, skänkte han dörren till Bjursås församling där den alltså finns monterad till höger i kyrkans vapenhus.

Per Pettersson växte upp i Hovsta utanför Örebro där föräldrarna drev ett jordbruk.

Per studerade i Örebro och tog socionomexamen 1968. Sin första anställning hade han vid Västerås socialförvaltning.

1967 gifte Per sig med Bjursåsbördiga Elisabeth, född Boberg, och 1975 valde makarna att flytta till Elisabeths hembygd.

Per har under åren arbetat vid Falu socialförvaltning, länsstyrelsen Dalarna, Säters kommun och från 1989 är han åter vid Falu socialförvaltning där han idag arbetar tillsammans med socialchefen med olika projekt samt är sekreterare i socialnämnden.

Sedan tidiga 1960-talet har Per Pettersson varit aktiv i Centerpartiet. Under ett tiotal år var han ordförande i Bjursås centerpartiavdelning.

Som politiker har han också varit ledamot av Falu kommunfullmäktige och var en period i slutet på 1980-talet ordförande i fritidsnämnden.

Han var också en tioårsperiod ordförande i Bjursås församlings kyrkoråd. Idag är han ordförande i Bjursås kyrkofullmäktige och kyrkogårdsnämnd. Per är också kyrkvärd i Bjursås kyrka.

Fritiden tillbringar han gärna och ofta i familjens fritidshus i Getsarvets fäbod. Per gillar motion, ägnar sig åt badminton och skidåkning. Nyligen deltog han i Dalkarlsvandringen på etapperna Rättvik/Bjursås och Bjursås/ Falun.

- En härlig vandring i fagra maj, kommenterar Per, och så skönt att i vår uppstressade tillvaro bara få vandra. Att gå i två dagar är att ge själen en chans att hinna ifatt kroppen.

Inför födelsedagen vandrar Per med hela sin famij en vecka på Rhodos. Till själva högtidsdagen finns han hemma i Bjursås igen där makarna Pettersson håller öppet hus på eftermiddagen.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons