Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per "Hagge" Haglund

Annons

Per "Hagge" Haglund har lämnat oss i sviterna efter sin njursjukdom som ledde till transplantation för snart femton år sedan.

Hagge var en inspirationskälla för alla som kom i hans närhet. Om det så var i hans arbetsplatser på Borlänge Tidning eller under hans år på SSAB:s huvudkontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm, eller i vänkretsen här i Borlänge med Kamratföreningen Plugghästarna.

På den lokala tidningen var han först nöjesskribent, vilket han dokumenterat i.o.m. sin utställning i samband med Nostalgidagarna på stadens bibliotek förrförra året. En sammanställning finnes att tillgå på det speciella Dalarummet under hans pseudonym Hagge Haglund : titeln på verket är Hagge var där.

Efter sin tid som njesreporter blev han på samma tidning kommunreporter. De för 1970-talet traumatiska förändringarna för stålindustrin gjorde honom till expert på detta område: så stor, att SSAB fann det för gott att anställa honom! Efter ett stipendium från SSAB fick han besöka Japan för att skriva om stålindustrin, gjorde det så bra att SSAB anställde honom.

Efter en inarbetsningsperiod flyttade han så över till deras huvudkontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm, där han blev deras pressinformatör. Han bevakade även deras stålkonferenser över hela världen och reste på uppdrag runt världen till Rio, till Brasil, till Washington, till Sydney, till Auckland, Brüssel, till Tokyo igen... gjorde utställningar i Paris...tills ödet drabbade honom med njursjukdomen: han tvingades till en transplantation för femton år sedan.

Under denna period sammanställde han med Bengt Wrennmark en historik över SSAB:s utveckling, boken finnes även den på vårt bibliotek med titeln "Från Domnarfvet till SSAB Tunnplåt", vilken utkom 1996.

På hösten 1997 gick han ned på halvtid och blev redaktör och ansvarig utgivare för OXaktuellt i Oxelösund, en tjänst han innehade tills han sjukdom tvingade honom till förtidspensionering.

Detta var Per Hagge Haglunds yrkesliv. Den officiella bilden av honom. Den inofficxiella berättar om en glädjespridare utöver det vanliga, en tändare av inspiration, med vilja att vara med ock att påverka! 1965 gick han i grundskolans nionde klass och hyrde bussar (Lennes) för resor till Leksand för klassmedlemmar och intresserade. 1966 startade han en skoltidning kallad Karbasen (=aga med rotting) ock i samma veva födde han idén om ett korpgäng som så småningom blev att kallas Kamratföreningen Plugghästarna ock som blev en institution i det korpverksamma arbetsfältet, då de startade den alla första fotbollsserien för 11-mannaspel på korpnivå i Borlänge. Något som sedan följdes upp med vännen Erik Ståhls startande av den första bandykorpserien i staden i början av 1980-talet.

Den dolda talangen han innehade är det dock inte många som känner till; han var textförfattare till otalet låtar och visor, ägde en oerhörd talang för att skriva svenska texter lämpade för musikbruk; texter som Våren har gjort comeback, Oj! vilken dag det är! Varför finns det inga svar på mina frågor? Nu får det allt bli stopp! Alla dessa finnes inspelade på anrika KSB-studions tejper från slutet av 1960-talet.

Två alster finnes även utgivna på Spader Sju:s vinylskiva från 1970-talet, då enbart originalkompositioner av lokala förmågor spelades in.

Vi i kamratföreningen Plugghästarna sörjer med hans närmaste, barnen Jasmine och Manuel, hans exfru Virginia och hennes barn samt broder och syster med familjer. Alla vi som kände honom vet alltför väl vad som nu tystnat för all tid: hans entusiasm, kamratlighet, omtanke och humor".

CARLERIC LARSON FÖR

Mer läsning

Annons