Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per, 20, har 40 traktorer

Annons

När tidningen skrev om honom sommaren 2000 hade han 32 veterantraktorer. Och han fortsätter att samla. I dag har han 49 traktorer. 40 finns med i registret där kravet är att traktorn ska vara från 1953 eller tidigare.

Per Berger är inte ensam om sin hobby. Från Dalarna finns det 44 registrerade ägare av veterantraktorer. Den största samlaren är Bert-Olov Stenberg, Borlänge med 58 traktorer.

Totalt omfattar registret 6 247 traktorer fördelade på 1 502 ägare runt om i landet.

Bakom registret ligger Veterantraktorklubben med postadress Björkling. Klubben består av ett 10-tal traktorintresserade personer med olika yrken. Allt från lantbrukshistoriker, jordbrukare och journalister till gamla traktorförsäljare.

Veterantraktorklubben har tagit på sig uppgiften att skapa ett kontaktnät för alla som samlar och renoverar äldre traktorer eller som är intresserade av äldre traktorer och traktoriseringens historia.

Det är mer än ett kvarts sekel sedan de börjad ge ut registret som utkommer vart femte år. Under åren mellan registret ger de ut en årsskrift som innehåller artiklar i ämnet. Klubben också en egen hemsida där man får kontakt med andra som vill köpa eller sälja veterantraktorer, delar till dessa, instruktionsböcker och annat. Traktorhistorikern Per Thunström, Knivsta, är redaktör för registret.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons