Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pentagon vill skrota spionprogram

Annons

Pentagon vill skrota ett kontroversiellt underrättelseprogram som samlat in uppgifter om fredsaktivister i USA.

Den nye andre viceminister för underrättelseverksamhet, James Clapper, fann nedslående resultat vid en granskning av databasen Talon (Threat and Local Observation Notice), som skapades 2003.

Försvarsminister Robert Gates har dock ännu inte fattat det formella beslutet, tillade Ryder.

Pentagon medgav förra året att en mindre del av informationen som samlats in i databasen antingen skulle ha rensats bort eller bestod av uppgifter som aldrig skulle ha lagts in.

Talon-programmet började 2003 spåra misstänkta med kopplingar till terrorister som en del i USA:s krig mot terrorismen efter 11 september.

Uppgifter ur databasen läckte till journalister och visade att Pentagon samlat in material om fredsaktivister och fredsdemonstrationer runt om i landet.

Medborgarrättsorganisationen ACLU använde flera gånger förra året offentlighetslagen Freedom of Information Act för att få fram vilka grupper Pentagon spionerat på och varför. Det skedde på uppdrag av fredsaktivistgrupper i Florida och medlemmar i pacifistiska AFSC (American Friends Service Committee), en grupp kväkare.

Kritiker har ansett att Pentagon samlat in information som sträcker sig långt utöver berättigad oro för terrorism och skydd av amerikanska militära installationer.

TT

Mer läsning

Annons