Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsuppgörelse i Norge

Annons

Regeringspartierna och den borgerliga oppositionen i Norge har kommit överens om det framtida pensionssystemet.

Trots sina oljeinkomster har även Norge ansetts känsligt för framtida pensionskostnader. Oljepengarna investeras på aktie- och obligationsmarknaderna snarare än att pumpas in i den service offentliga sektorn ger.

Även i Norge vill man därför att medborgarna ska stanna så länge som möjligt i yrkeslivet för att minska notan för pensionerna för dem som arbetar.

De nya reglerna ska träda i kraft 2010.

Ju längre man jobbar, desto högre blir pensionen. Pension och arbete ska också kunna kombineras utan att pensionen sjunker.

Det ska bli lättare för den som närmar sig pensionsåldern att gå ned i arbetstid. Samtidigt har ett av syftena varit att minska nackdelarna för deltidsarbetande _ varav merparten är kvinnor, påpekar statsminister Jens Stoltenberg (s).

Vård av barn ska vara pensionsgrundande upp till sex år per barn, en hjärtefråga för Kristelig folkeparti. Regeringen ville sätta gränsen vid fyra år.

Individuellt pensionssparande ska gynnas. Det var en avgörande punkt för att de borgerliga partierna skulle godta det nya systemet.

Däremot kommer studier inte att vara pensionsgrundande, vilket redan har lett till kritik inte minst från akademiker- och studentförbund.

Fremskrittspartiet har ställt sig utanför uppgörelsen. Partiet anser att uppgörelsen bara innehåller kosmetiska förändringar jämfört med redan antagna pensionsregler.

TT

Mer läsning

Annons