Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsavtal granskas

Annons

Martin Bergdahls pensionsavtal med Landstingsfastigheter revs för en månad sedan.

Men förre vd:n har redan två pensionsavtal som ger honom runt 56 000 kronor i månaden.

Uppgifterna har uppmärksammats av landstingets revisorer. I en skrivelse, som ännu inte blivit offentlig, kräver de svar.

Det är insändare och artiklar i tidningen som fått revisorerna att reagera:

- Vi vill aktualisera frågan om pensioner med anledning av det som har varit i media. Vi kräver svar på ett antal frågor och sedan får vi se var det landar, säger revisionschef Kjell Johansson.

I höstas skrev Landstingsfastigheters ordförande Henry Pettersson (s) under ett pensionsavtal med förre vd:n Martin Bergdahl. Bergdahl skulle få 20 000 kronor i månaden från det han fyllde 60 år till dess han blev 65. Varje år han kvarstod i tjänst skulle beloppet öka.

Avtalet skulle kosta landstinget en miljon kronor vilket fick bolagets revisor att reagera. Avtalet revs eftersom Henry Pettersson inte hade delegationsrätt, det vill säga inte kunde sluta avtalet utan styrelsens medgivande.

- Jag har rivit avtalet, gjort avbön och vill lägga det här bakom mig. Jag trodde att jag hade delegationsrätt och det var fel, säger Henry Pettersson.

Men Martin Bergdahl blir inte utan pensionspengar. Pappret som revs var ett tidigareläggande av ett gammalt pensionsavtal med Landstingsfastigheter. Dessa pengar betalas ut när Bergdahl fyller 65 år.

Bergdahl har ytterligare en pension liggande, en visstidspension som han har rätt till redan i dag och som ger honom 36 675 kronor i månaden.

Hade det rivna avtalet gått igenom hade Bergdahl kunnat sluta jobba vid 60 och tjänat 56 000 kronor i månaden. Hade han stannat till 65 hade pengarna växt och summan blivit 62 000 kronor.

Som det ser ut nu får han nöja sig med cirka 56 000 kronor från 65 års ålder.

Men det är inte bara pensionsfrågan som har uppmärksammats. I en skrivelse till revisionen kräver Börje Björklund, ordförande i Falu lasaretts s-förening, att även Bergdahls lön och förmåner ska granskas.

Halvtidsjobbet på Landstingsfastigheter gav Martin Bergdahl en inkomst på 700 000 kronor i fjol. Detta eftersom han tillåts att ta ut flextid i pengar trots att övertidsersättningen är inlöst.

Genom sitt uppdrag för Landstinget Dalarna sitter han som ordförande i Naturresurscentrum som ger ett arvode på 15 000 kronor i månaden.

2004 tjänade Bergdahl sammanlagt 880 000 kronor.

- Med tanke på lanstingets dåliga ekonomi måste det här få ett slut. Vi måste stävja att högre tjänstemän som sitter nära makten skor sig på skattebetalarnas bekostnad, säger Björklund.

Martin Bergdahl själv är förvånad.

- Jag trodde att pensionsfrågan var färdiggranskad, säger han.

Bergdahl anser inte att hans lön och förmåner behöver kontrolleras.

- Lönen är densamma och jag har inga förmåner. Eftersom jag har en halvtidstjänst måste all mertid kompenseras och då blir det på det här sättet, säger Martin Bergdahl.

Fotnot: Martin Bergdahl arbetar i dag som tillförordnad vd på Landstingsfastigheter.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons