Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerad polis utsatt för hot

Annons

Klockan var strax efter ett på onsdagsnatten när den knytnävsstora stenen kastades genom köksfönstret i Bo Lindeberts hus. Stenen krossade tre glasrutor och en persienn stoppade upp stenen innan den landade på köksgolvet. Strax innan hade Bo Lindebert suttit vid köksbordet, när stenen krossade fönstret låg han och sov.

- Min sambo vaknade först, när jag kom ut i köket trodde jag att det var någonting som exploderat, säger Bo Lindebert.

När han förstod att någon krossat fönstret gick Bo ut för att se om det stod någon utanför, men ingen människa syntes till. Han ringde också polisen som snabbt kom till platsen.

Bo Lindebert arbetade tidigare som kriminalkommisarie i Falun och han har efter pensionering även jobbat med brottsspaning och utredningar åt bland annat advokater och försäkringsbolag.

Detta var tredje gången sedan november 2002 som Bo utsatts för hot och skadegörelse. Den första incidenten var att hans bil fick tre av hjulbultarna på höger framdäck lossade.

- Min verkstad hävdade att det var uteslutet att bultarna lossnat av sig själva, säger Bo Lindebert.

För knappt ett år sedan hade någon lagt en handsmidd bila, ett slags yxa, i hans brevlåda. Då bestämde sig Bo för att gå till polisen och anmäla det som han uppfattade som ett hot. Han är säker på att stenen genom köksfönstret tror hänger samman med de tidigare händelserna.

- Efter det här så undrar jag vad som är på gång. Det känns som det är medvetna handlingar som hänger ihop, säger han.

Vad som ligger bakom händelserna vet han inte. Han har inte fått några direkta hot i annan form, som exempelvis brev eller telefonsamtal. Bo ser inget direkt samband mellan de tre incidenterna och hans tidigare arbete som polis och utredare.

- Det känns väldigt långsökt att det skulle vara kopplat till mitt tidigare arbete.

Han har också gjort sig känd som en flitig debattör på debattsidorna i lokalpressen, men Bo ser inte heller där någon direkt anledning till varför någon skulle ta till våld mot honom.

- Möjligtvis så är det något jag skrivit om. Jag har ju skrivit en del insändare som retat upp vissa personer, säger han.

Stenen genom fönstret har gjort honom bekymrad över vad som ligger bakom våldshandlingen, men det har inte på något sätt gjort honom rädd.

- Jag är stridslysten. Man får inte ge vika för sånt här, säger han.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons