Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsparti på gång

Annons

Hon är före detta kock. Numera finns hon i pensionärsledet. Småländskan som kom till Leksand för 41 år sedan. Det var för ett par år sedan hon "fastnade" i politiken. Som nybliven pensionär var spi det enda rätta.

Hon hade läst på lite och på det sättet satt sig in i pensionärens liv och rättigheter. Hon ville veta mera. Därför tog hon sig till spi- informationen i Sveasalen.

- Nu har jag min chans, tänkte jag. Jag gick med i partiet.

För May Nygårds och partiet är det ett par frågor som ligger närmast hjärtat. Återställandet av pensionsvärdet. Vart tog alla "stulna" pengar sedan början av 1990-talet vägen? Ett annat lindebarn är åldringsvården.

- Det finns mycket att säga om åldringsvården.

May Nygårds sneglar gärna lite grann åt dåtidens ålderdomshem. Något liknande skulle inte vara så dumt i dagsläget. Ålderdomshem i miniatyr. Mindre enheter om 7-9 boende med personal inklusive läkare. Små grupper där pensionärerna kan skapa god kontakt. Sitta och prata och stötta varandra.

- Då känner man sig inte så ensam.

Vad det gäller barnomsorgen menar hon att det är jätteviktigt att den fungerar.

- De ska ju ta över så småningom.

Hur ska kollektivtrafiken bli bättre i kommunen?

- Det är mycket som inte är bra. Många bussar rullar tomma genom byarna. Det verkar dåligt organiserat. Bussarna ska gå när det passar byfolket.

Maj Nygårds efterlyser också mer rabatter för pensionärer som vill åka kollektivt.

...och nöjeslivet?

- Jag är ju kulturellt intresserad. Visst måste det finnas nöjesliv. Aktiviteter för pensionärer är bra. Vi har ju PRO. Det blir aldrig för mycket av aktiviteter.

Att vara pensionär i dag har sina sidor. En del pensionärer har en ganska bra pension medan andra knappt får ekonomin att gå ihop.

- Många kvinnor som var hemmafruar på 50- och 60- talet sitter på pottan ekonomiskt. Höj pensionerna och sänk i bidragsdjungeln.

Vilket parti skulle du rösta på om inte SPI fanns?

- Jag har inga kommentarer. Jag vet inte.

Vem är kommunalråd 1 januari 2003?

- Bo Pettersson.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons