Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer räknas icke

Annons

Den enda grupp som inte fått någon som helst kompensation för nedskärningarna är pensionärerna. Dessa ställde upp med minskat basbelopp mot löfte om återställning så snart landets ekonomi var i balans. Är det äntligen dags att infria löftet? Eller blir det samma visa som inför förra valet? Då gick Persson ut och sade att landets ekonomi var god, men kompensation till pensionärerna kunde han inte tänka sig.

Sedan förra valet har det hänt en del. AP-fonderna dräneras med hänvisning till att vi har fått ett nytt pensionssystem och kvarboendeprincipen har införts för äldre. När det gäller pensionssystemet så ska det vara anpassat till inkomstutvecklingen, dock med en årlig reduktion av 1,6 procentenheter. Detta innebär att årets pensionshöjning blev 0,8 procent medan löneökningarna ligger i storleken tre procent.

Med en höjning av konsumentpriserna under årets första fyra månader som ligger över 0,8 procent innebär det en direkt försämring för pensionärerna.

Någon sänkning av prisnivån under resten av året är väl knappast trolig, så pensionärerna som grupp tillhör inte dem som får det bättre ekonomiskt i samhället.

Beträffande kvarboendeprincipen, så finns den egentligen inte. Allt fler äldreboenden läggs ner med hänvisning till att äldre människor ska få möjlighet att bo kvar hemma. Det låter bra men baksidan är ett allt större tryck på anhöriga, allt fler som blir isolerade och i slutändan troligtvis ännu högre kostnader för samhället.

De äldre, det vill säga 80+, blir allt fler. Hur kan det då komma sig att behovet av särskilda boenden minskar?

Det handlar om tomma löften eller ska man kalla det valfläsk? Det finns bara ett politiskt parti som tar äldrefrågorna på allvar.

Det finns inte i riksdagen ännu, men ju fler som upptäcker hur illa ställt det egentligen är i välfärdslandet Sverige, desto större är möjligheten att de äldre blir representerade i landets högsta beslutande organ.

ALF HANSSON,

JAN STEIMER

Alf Hansson är styrelseledamot i SPI riks och medlem i SPI Faluavdelningen. Jan Steimer bor i Malmö och är ordförande i SPI riks.

Mer läsning

Annons