Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer protesterar mot neddragningar i sjukvården

Annons

Bakom mötet på gågatan i centrala Ludvika stod pensionärsorganisationerna SPF och PRO. Mötet inleddes med att Gunnar Andersson höll ett anförande där han dels beskrev hur Ludvika lasarett sedan början på 90-talet har nedrustats allt mer.

- Så sent som 1997 slutade 15 läkare på Ludvika lasarett på grund av besparingar och nu säger politikerna att det inte går att rekrytera nya läkare, det tror jag inte på alls, jag är övertygad om att det går alldeles utmärkt att få folk till Ludvika lasarett bara hotet om neddragningar försvinner.

Gunnar Andersson framhöll att politikerna måste ta sitt ansvar och inte bara lyssna på vad tjänstemännen i Falun säger.

- Det blir inte billigare för att allt koncentreras till Falun, hävdade Gunnar Andersson.

Han vill inte heller tro på det argumentet som framförs om att det inte finns pengar till sjukvården.

- Självklart finns det pengar, men var är det stora svarta hål där allt försvinner, frågade han sig.

- Ett exempel är försvaret där tjänstemännens kärringar anställs tillfälligt för att följa med på resor till Brasilien, och vi skattebetalar står för alla kostnader, gav Gunnar Andersson som svar på sin egen fråga.

Gunnar Andersson betonade att det handlar inte bara om en sjukvårdsfråga.

- Det är en regional fråga om vi ska ha en sjukvård för alla som bor i landet.

Som avslutning berättade Gunnar Andersson att han är uppväxt i ett arbetarhem och i generationer har det varit socialdemokratin som fått hans och hans förfäders röst.

- Men genomförs de planerade neddragningarna på Ludvika lasarett så har socialdemokraterna fått min röst för sista gången, sa Gunnar Andersson med gråten i halsen.

Han avlöstes av Thorbjörn Heldahl, ordförande i PRO, som ställde sig frågande till om det verkligen kan vara rätt att de planerade förändringarna som ska genomföras är bra.

- Vi från PRO och SPF protesterar mot att akuten på Ludvika lasarett försvinner och vi kräver dessutom att vårdcentralen i Grängesberg blir kvar.

- Vi kan acceptera att två vårdcentraler i Ludvika slås samman till en, men där går också gränsen, fortsatte Heldahl.

Som avslutning läste han upp en skrivelse som de två pensionärsorganisationerna gemensamt ska skicka till landstingsledningen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons