Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer i skolbänken Är det viktigt att lära sig använda en dator?

Annons

En av dem är Sonja Nyblom. Hon har satt sig på skolbänken igen för att lära sig det som hon tycker alla pratar så mycket om, och hon vet så lite om.

- Det har inte känts riktigt bra att ha så lite kunskaper om datorer. Nu när jag har lärt mig en del tycker jag att det är riktigt kul och inte alls så svårt, säger hon.

Sonja Nyblom går på datakurs i ABF:s regi i Mårdskolan tillsammans med 27 andra pensionärer i tre grupper.

Kurserna leds av Sigvard Brunnstedt och Ingvar Lundström.

- Fler och fler pensionärer vill lära sig att använda datorer och intresset ökar för varje år. De flesta vill framförallt lära sig för att kunna betala räkningar och sköta andra affärer på internet. Många har ju också barn och barnbarn som de vill kunna mejla på nätet, säger Ingvar Lundström.

Han har sammanställt ett material på cirka 75 sidor som används i kurserna, där deltagarna får lära sig det mesta de behöver veta för att sedan klara sig på egen hand hemma.

- I början är många rädda för att trycka på fel knapp. De tror att de ska paja hela datorn om de gör fel. När den första osäkerheten är borta så tycker alla att det här med datorer är väldigt intressant och roligt. Och ännu så länge har jag inte träffat någon som inte klarat att lära sig grunderna, säger Ingvar Lundström.

Han tycker att alla äldre borde ta chansen och gå en datorkurs.

- Alla kan lära sig, ingen är för gammal. Det är faktiskt inte så komplicerat som en del äldre tror, säger han.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons