Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer i protest

Annons

– Vi har funderat på någon slags demonstration första maj, men istället gör vi den här presskonferensen, säger Roy Lundgren från PRO Samorganistation.
Namnet för presskonferensen hade fått underrubriken ”Stilla pensionärernas förtvivlan- ge tillbaka deras trygghet för framtiden”.
Det är exakt förtroende som alla protesterna handlar om. Inför i stort sett varje val har fagra löften utlovats men av de flesta har blivit intet.
– Rekordet var nog sista valet. Då tog det två veckor sedan var kohandeln i gång och alla löften var helt glömda, säger Roy Lundgren.
Pensionärerna har sedan början av 1990-talet sett hur det dragits in och snålats. Pensionerna har minskat vilket oroar många blivande pensionärer.
Inom flera områden av äldreomsorgen har man sparat in och lagt ned i syfta att spara pengar.
– Men vart har våra pengar som vi sparat in då tagit vägen, undrade presskonferensdeltagarna.
Droppen som fick mötet mellan alla organisationerna att dra åt exakt samma håll var nedläggningen av vårdcentralen i Gylle.
Nedläggningen innebär att de återstående centralerna som i dag redan har det tufft får det ännu sämre då de ska ta emot 7 000 nya patienter.
– Vi i organisationerna får dagligen samtal från oroade människor. Ingen verkar längre ha någon framtidstro, det är sorgligt, säger Ingrid Klintman i PRO Mjälga-Östermalm som tog initiativet till namnlistorna.
I dagsläget har föreningarna samlat in cirka 1 000 namn mot nedläggningen. Insamlingen fortsätter och i förlängningen kommer listorna att hamna hos landstinget.
– Vi har inte diskuterat någon fortsättning utan vi hoppas och tror att vår stora oro ska tas på allvar, säger Bruno Skoglund i samorganisationen.
Totalt representerar de deltagande organisationerna ungefär hälften av Borlänge pensionärer.
Men samtidigt vet man många som inte är medlemmar i någon förening också stöder uppropet.
JAN KORSGREN
jan.korsgren@borlangetidning.com

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons