Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer berömde IVPA-verksamheten

Annons

-Det var med med en känsla av lättnad vi såg att räddningstjänsten anlände.

Flera av deltagarna i en serie informationsträffar om stroke berättade under ett besök vid Björbo brandstation om egna erfarenheter och vikten av räddningstjänstens IVPA-verksamhet.

Björbo-Floda PRO genomför under våren en serie träffar med information om stroke.

Målsättningen är att deltagarna ska få ökad kunskap om stroke i olika former, i vilken utsträckning stroke kan förebyggas och hur man agerar när någon drabbas av stroke.

Att intresset är stort framgår av att ett 20-tal PRO:are deltar i träffarna. Härom dagen fick de en intressant genomgång av den kommunala räddningstjänstens möjligheter att bistå med hjälp i en nödsituation.

Räddningschef Thomas Gruhs och brandmästare Erik Warg berättade om och visade IVPA-bilens utrustning. IVPA står för I väntan på ambulans.

Pensionärerna imponerades av omfattningen av brandmännens medicinska utbildning och av hur snabbt efter ett larm de kan vara på plats och ge första hjälpen. Flera av deltagarna berättade om egna upplevelser av räddningstjänstens insatser och om den känsla av lugn som infunnit sig när räddningstjänstens personal anlänt.

De fick också lyssna till defibrillatorns automatiska rösthandledning och innan de lämnade stationen hade de bestämt sig för att utöka informationskvällarna med en utbildning i hjärt- och lunglivräddning.

-Ett bra initiativ och ett trevlig besök. Vi förstärktes i vår uppfattning om att IVPA-verksamheten fyller ett stort behov och får invånarna att känna ett visst mått av trygghet, säger räddningschef Thomas Gruhs.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons