Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna till Falu folkmusikfestival ska betalas ut

Annons

Länsrätten stoppade inte pengarna till FFF som Ulf Elgemyr (fap) och spi begärt. Frågan om huruvida kommunalrådet Jonny Gahnshag överskred sina befogenheter när han själv tog beslutet om att köpa FFF:s varumärke tar länsrätten ställning till senare.

Hela den borgerliga oppositionen och vänsterpartiet är synnerligen kritiska till beslutet att köpa varumärket för 500 000 kronor och att ge turistbolaget Välkommen till Falun 550 000 kronor för att genomföra årets folkmusikfestival. Det framgår av den protokollsanteckning partierna gemensamt gjorde efter att Gahnshags beslut fastställts i kommunstyrelsens allmänna utskott.

"Det är ur demokratisk synvinkel fullständigt oacceptabelt att på detta sätt förbigå de beslutande organen i kommunen", skriver de.

De ger också utskottets ordförande Dan Westerberg en rejäl känga och menar att hans raljanta ton vid sammanträdet visar på bristande respekt för de former och formalia som är viktiga och nödvändiga inslag i den demokratiska processen. Han visar också en bristande respekt för de politiker och tjänstemän som anser att demokratiska och juridiska spelregler ska följas, hävdar de.

Men det var bara fap och spi som överklagade beslutet till länsrätten och begärde inhibering av utbetalningarna.

Länsrätten har nu beslutat att inte stoppa utbetalningarna. Huruvida Gahnshag överskridit sina befogenheter tittar länsrätten på senare. Den har nu begärt in ett yttrande från kommunen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons