Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna styr ambitioner

Annons

I juni är det dags för Leksand att fira 20-årig vänortssammarbete med japanska Tobetsu. En delegation med såväl politiker som spelmän, dansare, gymnasieungdomar och representanter för det lokala näringslivet reser då till Japan för att fira.

Samtidigt vill man också passa på att slå ett slag för Siljansbygden och Dalarnas län.

I en fyra sidor lång skrivelse till Länsstyrelsen Dalarna motiverar kommunen genom Vänortskommitténs ordförande Lars Nygård, varför länsstyrelsens näringslivsenhet ska bidraga med 500000 kronor.

"Denna ansökan har som syfte att öka turistströmmarna från Japan till Dalarna samt därigenom medverka till ökande kontakter till fromma för den regionala näringslivsutvecklingen" står det i skrivelsen.

Målet är bland annat att 25000 japaner ska besöka Dalarna varje år.

Är det målet realistiskt?

-Inte i dagsläget, men inom en femårsperiod. Bara i Leksand finns i dag 500 japanrelaterade arbetstillfällen och intresset ökar hela tiden, säger Lars Nygård.

Lite mer precist - vad ska pengarna användas till?

-Dels till de mässor som vi planerar i Japan i samband med jubiléet, men en stor del av pengarna behövs också för att översätta broschyrer och hemsidor till japanska.

Vad händer om ni inte får pengarna?

-Då får vi dra ner på ambitionerna och koncentrera oss på att marknadsföra Leksand i första hand och så får Siljansområdet och Dalarna komma i andra hand.

Ni har även ansökt om 500000 kronor av Region Dalarna/EU Mål2 - hur har det gått?

-Vi väntar på svar precis som vi väntar på svar från länsstyrelsen.

Tror du att ni får pengar?

-Jag måste säga att jag tycker det känns lite jobbigt just nu. Vi i Leksand har jobbat hårt och satsat i 20 års tid. Nu är det dags att övriga intressenter omkring oss visar att de också menar allvar.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons