Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna skickades fel - igen

Annons

Kommunstyrelsens arbetsutskott protesterar nu mot länsstyrelsens handläggning.

- Inom kommunen har vi varit överens om att fondmedlen ska användas där de kommer ifrån. Det vill säga Transtrands pengar till satsningar i Transtrand, Limapengar till Lima och Malungspengar till Malung. Och så vill vi ha det även fortsättningsvis, säger Johnny Skottheim (s) kommunfullmäktiges ordförande och ledamot i kommunstyrelsen.

För ett tiotal år sedan hände något liknande. Då var det en kommunal förtroendeman som inte såg upp, utan skrev under ett papper så att pengar från Tisjön, Lima, hamnade i Malungsfors. Det ledde till en smärre folkstorm. Den här gången är det en tjänsteman vid länsstyrelsen som agerat efter eget huvud.

Denne har sett hela kommunen som en enhet, med möjlighet att flytta pengarna mellan kommundelarna. Något formellt fel har tjänstemannen inte begått och beslutet kan inte överklagas.

- Det är en ny tjänsteman, som inte kände till kommunens syn, och den överenskommelse som vi haft med länsstyrelsen kring fondpengarna. Eftersom tjänstemannen gick in och ändrade vår prioritering hade det inte skadat med ett telefonsamtal innan beslutet. Eftersom det även finns kommunala bidrag, försöker vi fördela bidragen med en helhetssyn, säger kommunalrådet Lena Olsson (v).

Vad som hänt är att Yttermalungs bygdegårdsförening, i strid med kommunens prioritering, fått 55 000 kronor för att lägga in nytt golv. Av pengarna kommer 23 000 kronor från Tisjöfonden och 32 000 kronor ur Horrmundfonden. Därmed är fonderna tömda och Lima skyttegille blev utan föreslagna 23 000 kronor till sin skidskytteanläggning.

- Dessutom har länsstyrelsen beviljat ett bidrag på 30 000 kronor till Transtrands hembygdsförening, utan att vi ens sett någon ansökan. Vi hade tänkt att det kunde få ligga kvar lite pengar i Horrmundsfonden för kommande ansökningar, eftersom det inte fanns mer än en ansökan i Transtrand i år, säger Hans-Göran Larsson, kommunens handläggare av föreningsbidrag.

Kommunen skriver nu en protestnot till länsstyrelsen, och kräver att samarbetet ska fortsätta som tidigare.

- Det vore bäst om kommunen helt fick bestämma över fondmedlen, säger Lena Olsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons