Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna räcker inte till brandkår i Grängesberg

Annons

– Den tiden är förbi, nu blir det kännbara nedskärningar, säger räddningsnämndens ordförande Lars Bergman (s).
Han vill inte föregripa diskussionen i arbetsgruppen och det förslag som nämnden ska ta ställning till den första juni, men det är Grängesbergs brandkår som ligger sämst till.

– I tio års tid har vi sparat och sparat med osthyveln, vi har nu minimibemanning på våra kårer i Nyhammar, Fredriksberg och Grängesberg. Och vi måste spara ihop minst en miljon och osthyveln räcker inte längre, säger Bergman som tycker att kommunstyrelsens budgetkrav är för tuffa för verkligheten.
– Sedan skulle jag vilja ha en debatt om vad vi politiker menar med omsorg. Omsorg om barn och gamla är en sak men omsorgen med en bra räddningstjänst diskuteras inte.

Räddningstjänstens budget är 21 miljoner och deltidsbrandkårerna i Fredriksberg, Nyhammar och Grängesberg kostar vardera cirka 1,2 miljoner.
– Nyhammar och Fredriksberg ligger för långt bort för att ens vara tänkbara som sparalternativ. Men jag vill inget säga om Grängesberg. Någonstans måste det skäras när det nu är ekonomin som styr i kommunen, säger Lars Bergman.

Nämnden har tillsatt en arbetsgrupp som möts första gången den 5 maj där politiker och tjänstemän ingår.
– Innan vi säger för mycket måste vi gå igenom alla tidigare utredningar och hitta argument. Men vad ska vi göra om kommunstyrelsen och fullmäktige beslutar att ge oss så lite pengar att det inte räcker till att behålla dagens nivå. Då blir vi tvungna att spara på något och det kommer att svida, säger Lars Bergman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons