Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna är viktigast

Annons

Leif Svensson, före detta länsråd är ny styrelseordförande för Dalhalla produktion. Lena Hjelm Wallén är ny ordförande för Föreningen Dalhallas Vänner.

Efter de första överläggningarna mellan de nya ordföranden i organisationen för Dalhalla och kommunledningen i Rättvik kunde båda parter konstatera att de arbetar efter samma intentioner. Det viktigaste är att skaffa en ekonomisk bas för arenan.

- Vi är helt beroende av biljettintäkter men om vi ska klara en regnig sommar behöver vi en mer stabil ekonomisk bas, säger Dalhallas vd Håkan Ivarsson.

Dalhalla och kommunen måste agera gemensamt regionalt i Siljansområdet, på läns- och nationell nivå för att trygga arenans ekonomiska situation i framtiden.

- Dalhalla har unika möjligheter och är en internationellt erkänd festspelplats för olika operauppsättningar. Den musikaliska bredden finns också, upplevelsen, miljön.

Lena Hjelm Wallén tror på en fortsatt expansion och det gör även Håkan Ivarsson, vd för Dalhalla men då måste även grundfinansieringen förbättras.

- Många applåderar Dalhalla inte minst näringslivet och vi får förfrågningar om att förlänga säsongen ytterligare. Hittills har vi tagit riskerna, men jag ser Dalhalla som ett gemensamt ansvar. Kultur och idrott till exempel kan inte längre leva på offentliga medel. Den offentliga finansieringen är för Dalhallas del sex procent av den totala omsättningen, påpekar Håkan Ivarsson.

Fler måste bära ansvaret för de ekonomiska risker vi måste ta, anser Håkan Ivarsson.

- I bland annat den här frågan måste vi arbeta tillsammans med att få de större kommunerna att förstå att även de drar nytta av Dalhalla och därför bör ha ett starkt intresse i arenans utveckling, säger Jonny Jones.

Det finns ett ömsesidigt beroende, mellan Dalhalla och kommunen vilket kommunledningen och ledningen för Dalhalla är överens om.

- Vi har samma verklighetsuppfattning. Rättvik är en bra värdkommun för Dalhalla. Det huvudsakliga sytet med det här mötet var också att diskutera framtiden och vi är helt överens, säger Leif Svensson.

Från år 2000 till 2002 har Rättviks kommun investerat 1,5 miljoner kronor i Dalhalla och ger dessutom ett årligt driftsbidrag om 200 000 kronor, berättar kommunchefen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons