Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengaregn under designåret i Dalarna

Annons

Avesta kommer att vara i centrum under designåret.

I går beslutades det att 500 000 kronor ska gå till tre utställningar i staden.

Nio andra projekt i länet får dela på 1,1 miljoner kronor.

Det var länsstyrelsen, Region Dalarna och Eric Johan Ljungbergs utbildningsfond som bestämde vart deras gemensamma stödpengar ska gå. Det har kommit in ett 50-tal ansökningar om bidrag till olika designprojekt. Av dem har tio stycken valts ut. Senare i år kan ytterligare några projekt få pengar.

I kampen om bidragen är Avesta vinnare.

- Verket i Järnbrukshyttan blir länsarena för designåret, säger Rebecca Ahlstedt, projektledare för designåret i Dalarna.

Tre utställningar ska hållas i Avesta: Tid och Rum, där miljöer för alla sinnen ska byggas upp, Design i Dalarna, där det ska finnas en tydlig näringslivsanknytning och Please Disturb, där bland annat konstfackelever funderar över den sociala snedrekryteringen till designhögskolorna. Varför kommer de flesta formgivarna från vit medelklass - och hur påverkar det den svenska designen?

Andra som beviljats stöd är sommardesignkontoren vid Siljan och i Falun. De får 300 000 kronor var.

200 000 går till det regionala samverkanskontoret Svid i Stiftelsen Teknikdalen. De pengarna ska gå till rådgivning om design och det ska framför allt vara inriktat mot näringslivet i länet.

130 000 satsas på en utställning som kallas Handens språk som ska visas i Rättviks konsthall. Formgivare och konsthantverkare från länet ska få ställa ut sina verk efter en bedömning, ungefär som på Liljevalchs vårsalong.

Övriga som får bidrag är: Högskolan Dalarna för en kurs om designbegreppet (4 000), Design-tinget för företagsamma kvinnor i Hedemora (25 000), Idéjakten i Falu kommun och Borlänge kommun (90 000), högskolans teknikerprogram (80 000) och designprojekt på Lugnetgymnasiet i Falun (20 000).

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons