Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till snickerifabriken

Annons

- Vi har aldrig haft det så bra som nu, förklarar Sven Forsberg som driver snickeriet tillsammans med frun Ninni och kusinen Bengt.

Sven har arbetat på snickeriet hela sitt yrkesverksamma liv. Han har varit med på massproduktion av köksskåp och garderober och nu satsar de på "skräddarsydda" köksinredningar. Sven har lärt sig från grunden, dragit slutsatser av utvecklingen och kan hoppa in var som helst i produktionen om det behövs.

- Det finns ingenting att hämta i massproduktionen, konstaterar han och tillägger att en företagare helst inte ska vara beroende av en enda stor kund.

Vansbro snickeri säljer nu sina specialtillverkade kök till privatkunder runt om i landet, bland annat till många Stockholmare.

Snickeriets skyltfönster finns i Leksand där dalainredningar visas i gamla mejeriet. Köksmagasinet som håller till där ritar och säljer köken som tillverkas i Vansbro. För tredje året i rad har de här köken varit med och vunnit publikens pris på Älvsjömässan.

- Det här är stora dyra kök, mestadels ska de installeras i ombyggda gamla hus, berättar Sven.

Snickeriet som hette Vansbro trapp och snickeri från början startades av Svens pappa Erik 1939. Han hade kommit hem från USA 1934 och börjat som rallare på järnvägen Vansbro-Malung för att sedan övergå till Ström&co som var ett stort snickeri i Vansbro.

Erik började med att i huvudsak tillverka trappor men då andra världskriget bröt ut blev det sämre med snickarjobb. Erik gick över till gengasved och militärbaracker. Efter kriget kunde han återgå till trapptillverkningen men med tiden blev det allt mer köksinredningar, bland annat så kallade snedskåp som tillverkades åt Olsén&Levén.

- Vi kunde tillverka hur många som helst, alla var så less på dem.

Snickeriet var leverantör åt Faluhus men slutade med det på i början på 1970-talet.

- Vi ville inte bli större, förklarar Sven som hellre ville satsa på flera mindre kunder än en enda stor dominerande.

Vansbro snickeri som omsätter 8-10 miljoner kr om året sysselsätter 13 personer, de flesta erfarna och duktiga yrkesmän som arbetat där länge. Två av dem är Svens söner Thomas, 34 år och Tommy, 42 år.

- Vi har lärt oss allting från grunden och trivs bra, förklarar Thomas.

De investeringar som görs nu gör Sven med tanke på att Thomas och Tommy vill arbeta vidare på sncikeriet.

- Jag har sagt åt dem att de aldrig ska dra på sig stora skulder, vi har investerat eftersom vi haft råd, säger Sven.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons