Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till läkning

Annons

- Det var en nyhet för oss. Vi prio-riterar barn och ungdomar och behöver allt stöd vi kan få, säger Ablah Alasaly, verksamhetsansvarig.

Pengarna kommer att användas till projektet "Tillbaka till livet" som erbjuder behandling till barn och ungdomar som utsatts för tortyr och krigsskada. De fem behandlingscenter som finns i Sverige ligger i Falun, Stockholm, Malmö, Uppsala och Skövde.

Under 2003 behandlade Röda Korset 900 krigs- och tortyrskadade. Dessa är bara en bråkdel av alla de som är i behov av vård.

- Sedan jag började här har antalet remisser ökat. Vi får in fler och fler barn som torterats och tortyrmetoderna har utvecklats. Ungdomar och vuxna används oftare som sexslavar och kvinnor råkar värre ut än tidigare, säger Ablah Alasaly.

- Drömmen vore att anställa fler, till exempel en sjukgymnast och en läkare. Många krigsdrabbade har även fysiska skador orsakade av traumatisk stress, säger Mona Pettersson, psykoterapikandidat vid Uppsala universitet.

Mona gör just nu sin praktik på behandlingcentret i Falun. I nuläget har behandlingscentret i Falun två halvtidsanställda psykoterapeuter, ett tiotal frivilligarbetare, en praktikant och en sekreterare.

Sedan 2002 har Röda Korset, med stöd från Allmänna arvsfonden, arbetat med barn och ungdomar som drabbats av tortyr- och krigstrauman.

Erfarenheter från tidigare projekt visar att behovet av ökad tillgänglighet och behandling är stort. Mer stöd och samverkan mellan olika verksamheter behövs för att de drabbade barnen och ungdomarna ska kunna finna en väg tillbaka till ett normalt liv.

Till hösten planerar Ablah Alasaly att starta en kurs för hur man jobbar med apatiska barn, traumatiserade barn och vuxna.

- Efterfrågan är stor och den kommer att rikta sig till olika instanser, till exempel vård och skola. Vi har haft kontakt med många fantastiska lärare som gör allt de kan, men som inte har de rätta verktygen och utan någon kunskap om flyktingpsykologi, säger Ablah Alasaly.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons