Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till biomuseet

Annons

- Vi lever i en tid då rörliga bilder sköljer över oss och då behövs biomuseet i Säter. Anläggningen spelar en viktig viktig roll för att åskådliggöra filmen på många olika sätt, inte minst historiskt, säger Anders Thuresson, Film i Dalarna.

Han arbetar bland annat med att marknadsföra Biomuseet. För ett par år sedan beslutade länsstyrelsen om ett utvecklingsprogram för att gynna filmen och filmskapandet i Dalarna.

En del av pengarna satsas nu på Biografmuseet i Säter.

- Vi vill göra filmmuseet till en nationell angelägenhet och på sikt avlasta Säters kommun. Det är både ett framtids-, och demokratiprojekt. Det är inte rätt att en enskild kommun ska stå ensam för en anläggning av den här kalibern. Säter ska ju istället kunna dra nytta av museet i framtiden, säger Anders Thuresson.

Film i Dalarna vill medverka till göra biografmuseet till ett mediapedagogiskt centrum.

Allt fler högskolor och mediautbildningar har fått upp ögonen för Säters Film-, och Biogramuseum. Museet är redan nu en tummelplats för människor i film-, och bildbranschen.

- Kunskap om film är som att lära att läsa. Alla kan i dag läsa men alla blir inte författare. Däremot får man bättre förståelse för texter och litteratur och kan avgöra vad som är kvalitet och inte.

Mediapedagogik handlar i grunden om att göra människor medvetna om hur film kan påverka, och då är exempelvis skolbion viktig anser man inom Film i Dalarna.

"Det räcker inte att tala om film - film måste ses", är deras tes. Film i Dalarna arbetar därför med att bland annat samordna skolbion i länet och hålla koll på utvecklingen i filmbranschen.

Film i Dalarna har också ett mobilt team med den utrustning som behövs för att skapa film.

Med hjälp av kameror, ljud, ljus- och redigeringsutrustning skapas en blandad teori och praktik för unga människor.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons