Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar räddar elevutbytet

Annons

Rättviks gymnasium bedriver sedan flera år tillbaka en omfattande internationell verksamhet. För att täcka kostnaderna ansöker skolan om medel hos olika institutioner.

För höstterminen 2006 har statliga myndigheten Svenska programkontoret anslagit 112000 kronor. Pengarna ska användas för att fortsätta det utbyte som inleddes med ett par skolor i Kenya för några år sedan.

-Det innebär att en grupp elever från Rättvik kommer att få resa till Kenya i höst, berättar Carl-Erik.

Vidare har Skolverket beviljat 27000 kronor för att möjliggöra att kenyanska rektorer och lärare kan besöka Rättvik för att fördjupa samarbetet.

Svenska programkontoret ger även 20000 kronor för att skolledare från Bulgarien ska få komma till Rättvik för att planera framtida personal- och elevutbyten. En delegation från Rättvik besökte Bulgarien i höstas.

Skolverket anser det angeläget att elever, främst inom yrkesutbildning, får möjlighet att förlägga sin APU, arbetsplatsutbildning utomlands. Därför har gymnasiet nu för tredje året i rad beviljats:

10000 kronor för placering av två elever vid företaget Eldhestar i Island.

24000 för tre elever på stuterier i Wales och England.

10000 för två elever på Mortenson arabian stud farm på Mallorca.

Praktikperioden är cirka fyra veckor lång och är förlagd till oktober och november.

Folke Bernadottes minnesfond bidrar med 15000 kronor till en studieresa till Polen under hösten 2006.

-Höstterminen kommer att bli hektisk. I slutet av augusti kommer lärare och elever från Budapest på besök. Därefter sker veckolånga besök från Bulgarien och Kenya, Rättvikselever åker till Kenya i två veckor, andra elever till Polen en vecka och APU-elever reser till Island, Wales, England och Spanien, säger Carl-Erik.

Vidare undersöks möjligheter att få medel för att fortsätta det mångåriga sambarbetet med Poltava i Ukraina.

- För närvarande gästas skolan av familjen Prewett från Australien. Durham Prewett arbetade här som utbyteslärare under några månader för cirka tio år sedan. Han återkom för fyra år sedan och är nu här igen. Han deltar i undervisningen i engelska och ger förstås eleverna god inblick i "life and conditions in Australia", säger Carl-Erik Lindgren.

Mer läsning

Annons